Vodite brigu o jetri s ovih 8 namirnica


Jetra je jedan od ključnih organa u probavi, a iz našeg organizman neprestano eliminiše toksine. Takođe, ona filtrira krv iz crijeva te obrađuje i sprema hranjive materije koji se pretvaraju u energiju.

Međutim, baš kao i drugi organi u vašem tijelu, može imati bolesti. To sprječava optimalno funkcionisanje.

Kao rezultat toga, to uzrokuje niz negativnih reakcija. Ako nisu kontrolisani, mogu utiecati na vašu kvalitetu života. Srećom, mnogi od ovih problema mogu se izbjeći mijenjanjem svakodnevnih navika i prehrane.

Zapravo, postoji nekoliko namirnica čija svojstva podupiru vašu funkciju jetre, te sprečava razvoj teških bolesti.

U ovom članku vam predstavljamo 8 najboljih namirnica za zdravu jetru.


1. Bijeli luk

Bijeli luk je jedna od namirnica koja vam može pomoći da povećate funkciju jetre. Naročito je dobar  kada se nakupe toksini.

Ima antioksidante i protuupalne tvari. Oni podupiru proces detoksikacije vaše krvi kako bi se smanjilo preopterećenje.

Takođe  vam daje značajan dio vitamina B6 i vitamina C. To su dva bitna vitamina koja smanjuju stanična oštećenja i nakupljanje holesterola.

2. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje vam puno pomaže u poboljšanju vašeg zdavlja.

Ima omega 3 masne kiseline i vitamin E. Oba su potrebna za uklanjanje ostataka pohranjenih u jetri. Oni takođe inhibiraju staničnu oksidaciju.

Kada ga jedete umjereno kontroliše  vaš holesterol. A  povećava vaš metabolizam radi smanjenja viška masnoća.

3. Zeleni čaj

Zeleni čaj je zdravo piće koje pospješuje dobru funkciju jetre. To čini zahvaljujući visokom sadržaju nekih antioksidansa zvanih katehina.

Te materije čine dio grupe koja se zove flavonoidi. Nakon asimilacije, oni pomažu u zaštiti tkiva od otrovnih slobodnih radikala i toksina.

4. Grejpfrut

Grejpfrut se ne ističe samo zbog velike količine vitamina C. On se ističu i zbog sadržaja glutationa.

Ova materija se prirodno proizvodi u vašoj jetri. I upotrebljava se u nekoliko važnih procesa u vašem tijelu kao što je popravak vaših tkiva.

Svaki grejp vam može dati do 70 mg glutationa. Zahvaljujući tome, vrlo je korisno za poticanje vaših enzima tokom ove detoksikacije.

5. Jabuke

Ovaj ukusni plod ima visoku razinu pektina. Ovo je svojevrsno prirodno vlakno koje vam pomaže u održavanju probave i uklanjanja toksina.

Takođe vam pomaže regulisati nivo  pH u krvi a ima zaštitni učinak protiv toksičnih ostataka koji se akumullišu u ovom organu.

6. Limun

Visoki sadržaj  vitamina C  u limunu čini ga izvrsnim saveznikom za brigu i povećanje zdravlja jetre.

Ovaj antioksidans hranjivim materijama pomaže pretvoriti toksine u spojeve koji se lako otapaju u vodi. Tako ih  se lakše rješavatee kasnije.

Takođe podržava proces razgradnje masti i podupire kontrolu vašeg holesterola.

7. Avokado

Avokado je čudesan plod. Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti on može  pomoći u poboljšanju rada  vašeg srca, probavnog sistema i zdravlja jetre.

Ima visok nivo glutationa.

Avokado vam daje važnu količinu vitamina C i E. To su dva moćna antioksidansa koja neutraliziraju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima.

Ako to nije dovoljno, ima esencijalne masne kiseline. One su nužne za regulisanje nivoa upale i kolesterola.

8. Orasi

Orašasti plodovi su izvor L-arginina. Ovo je esencijalna aminokiselina koja vam pomaže razgraditi toksične ostatke pohranjene u jetri.

Ova materij, zahvaljujući prehrambenim vlaknima i omega 3 masnim kiselinama, pomaže vam da kontrolišete prekomjerne upale u tkivima i stimuliše proces čišćenja.

Njegova redovita potrošnja pomaže u kontroli prehrane hrane i kontroliše vaš loš holesterol (LDL).

Uvrstite ove namirnice u svakodnevnu ishranu i ne brinite za zdravlje veše jetre. Ne zaboravite ih nadopuniti uravnoteženom prehranom,  puno vode i vježbanjem.