Uloga vode u preventivi i liječenju
Uloga vode u preventivi i liječenju - Ventura County Star

Uloga vode u preventivi i liječenju


U zdravlju i u bolesti, čista voda je jedan od najodabranijih blagoslova neba. Pravilna upotreba vode obnavlja zdravlje.

Spoljašnja upotreba vode predstvlja jedno od najjednostavnijih i najdjelotvornijih sredstava za regulisanje krvotoka.

Hladna osvježavajuća kupka predstavlja odlično sredstvo za jačanje tijela.

Topla kupka otvara pore na koži i na ovaj način pomže izlučivanje nečistoće iz organizma. Tople i mlake kupke djeluju umirujuće na živce i ujednačuju krvotok.

Voda je element od vitalnog značaja za život i nezaobilazan je činilac u prirodnoj terapiji.

Opšte napomene o pripremi pacijenta

Prije i poslije određenog tretmana, tijelo treba dobro utopliti. Pacijent treba da bude dobro pokriven 10-15 minuta u krevetu ili da radi jednostavne gimnastičke vježbe. Ako poslije kupke pacijent osjeti hldnoću, treba da ostane ukrevetu, pokriven, a na bokove treba staviti flaše sa vrućom vodom, ili neko drugo sredstvo pomoću kojeg se može zagrijati.

Što je temperatura vode niža, a površina tijela koja se kvasi veća, to je vrijeme kontakta sa vodom kraće. Pacijenti koji su jače fizičke građe mogu primjenjivati od samog početka ovu kupku sa hladnom vodom u dužem trajanju. Anemične, stare, debilne osobe i oni koji su osjetljivijeg zdravlja, upražnjavaće ovu kupku u kraćem vremenskom trajanju. Teperatura vode treba da je u početku nešto viš, a zatim se postepeno snižava do one koja je određena za hladnu kupku.

Takođe se produžava i vrijeme kontakta sa vodom.

Pacijenti sa srčanim i bubrežnim oboljenjima kada započinju tretman sa hladnom vodom, treba konstantno da prate reakciju svog organizma.

Ako se upražnjavaju tople kupke sa toplom vodom ili parom, pacijenti koji boluju od srčanih oboljenja ili visokog krvnog pritiska, treba da se što kraće izlažu ovakvom tretmanu (5-10 minuta), u zavisnosti od zdravstvenog stanja svakog od njih. U toku primjene toplih kupki (vodenih i parnih), stavljaju se hladni oblozi na zonu iznad srca i a čelo, i mijenjaju se svakih 1-3 minute. U ovu svrhu se takođemože primijeniti kesa sa ledom.

Dijelove tijela koji su bili izloženi dejstvu tople vode ili pare, poslije ovakvog tretmana treba masirati platnenom krpom natopljenom u hladnoj vodi, ili ih tuširati hladnom vodom. Na taj način se zatvaraju pore i sprječava se prehlada. U nastavku tretmana, pacijent treba da radi jednostavne gimnastičke vježbe, ili da ostane pokriven u krevetu dok ne osjeti prijatnu toplotu ( 15-30 minuta).

Kupku je najbolje primjenjivati 15-20 minuta orije jela. Može se prktikovati i jedan sat poslije jela, ako je obrok bio umjeren, ili četiri sata poslije jela ako je obrok bio obilniji.

Prostorija u kojoj se obavlja kupka treba da bude dobro zagrijana i ne smije da bude promaje.

U toku menstruacije žene ne treba d primjenjuju vodene i parne kupke. Tople kupke treba pažljivo primjenjivati kod osoba sa povećanom termičkom osjetljivošću. U ovom slučaju se preporučuje upotreba termometra kako bi se izmjerila temperatura vode.

U slučaju poodmaklog dijabetesa (pri čemu nastaju problemi sa mikrocirkulacijom, a kasnije sa većim arterijama), kao i u slučaju drugih oboljenja koja za sobom povlače tegobe u perifernoj cirkulaciji (hronična ateroskleroza sa zakrčenjem krvnih sudova donjih ekstremiteta, Burgerova bolest), ne preporučuje se pretjerano vruća voda (npr. tempertura vode za kupku treb da varira od 30-40 stepeni).

Tokom tretmana, okruženje i atmosfera treba da budu prijatni, uz muziku koja relaksira (klasična ili duhovna muzika).