Ljudski mozak, memorija
Ljudski mozak, memorija - BBC

Trikovi za poboljšanje pamćenja


Jeste li ikad otišli u kuhinju i zaboravili zašto ste ušli? Ne brinite, niste jedini kome se to dogodilo.

Zanimljivo je kako kad priznamo da smo zabrinuti zbog toga što nam se  to događa, mnogi naši prijatelji i čanovi porodice takođe nam kažu da se to i njima događa.Naša sjećanja su osjetljivija nego što se čini, a ni stres nam ne pomaže.

Mnogo puta kada trebamo uraditi nešto, ali razmišljamo o nečem drugom ili slušamo ono što nam ljudi govore zaboravimo šta smo zapravo trebali uraditi i šta nam je prioritet. .

U ovoj situaciji, međutim, poboljšanje pamćenja više je potrebno nego ikad. Ako imate djecu oko vas, problem postaje složeniji. Potrebna im je velika pažnja, i normalno je da prekidaju vaš posao.

Djeca takođe uvijek imaju događaje, predstavee i izvannastavne sadržaje koji moraju biti uključeni u vaš raspored i vaš um.

 

Savjeti za poboljšanje memorije

Potpuna pažnja

Kao što smo rekli,opterećenje vašeg uma može naštetiti našem sjećanju. U tom smislu potrebno je živjeti u "ovdje i sada".

To znači da bez obzira na sve što nas dekoncentriše moramo se koncentrisati na ono što radimo.

Davanje vaše pune, svjesne pažnje takođe će vam pomoći da uživate u danu, znajući da se sve događa pod vašom kontrolom. To nam pomaže izbjeći osjećaj monotonije ili nedostatka kontrole koji će nam pomoći da prođemo radni dan.
Razmislite o tome da imate instruktora meditacije koji vam pomaže usmjeriti vaš fokus na ono što želite. Čak i ako samo posvetimo vrijeme, na kraju, dobit ćemo vrijeme.

Nemojte napraviti popis trgovine, stvoriti priču

Ovo je tehnika koja se često koristi za proučavanje činjenica, imena i datuma. Dok je pamćenje izoliranih popisa vrlo složeno, sjećanje priča nije
Za ovo, povezujemo proizvod s povezanim stvarima u priči.

Na primjer, djevojka je izgubljena usred pustinje i mora pronaći put do grada. Njezina prva briga, naravno, je pronalaženje hrane i vode. Što se tiče hrane, najvažniji su ugljikohidrati jer oni pružaju energiju i zadržavaju vam punu snagu.

Zatim pronađe nekog muškarca koji joj ponudi svoj hljeb, povrće i vožnju u sljedeći grad ...

Zabavno, zar ne? Cilj je poboljšati pamćenje, ali vam također pruža mogućnost da povećate svoju kreativnost. Ovo će vam pomoći da izradite vlastite strategije i riješite probleme kada se ne možete sjetiti stvari.

Možete da pravite i bilješke

Pisanje stvari koje možemo zaboraviti najčešća je metoda pamćenja, ali ovdje govorimo o poboljšanju našeg pamćenja.

Imajte na umu da čin pisanja već zahtijeva veliku pažnju koja djeluje na pamćenje.
S druge strane, postoji i činjenica da smo ga zapisali u našim bilješkama, tako da možemo biti sigurni u to.

Najbolje što možete učiniti za pamćenje je znatno smanjiti tjeskobu. Ovo je najveći neprijatelj našeg zdravlje.

 

Dakle, želimo znati koje metode ste koristili i koliko su vam pomogle?