Prirodno jaka i zdrava kosa
Prirodno jaka i zdrava kosa - Blue Maize

Top 20 prirodnih načina za sjajnu i zdravu kosu


Trošite previše na skupe šampone, ali ne dobijate željene rezultate koje vidite u TV oglasima? To je zato što su reklame osmišljene kako bi privukle korisnike.

Napravite svoj balzam za kosu.

Ali, stvarnost priča drugačiju priču. Umjesto da potrošite novac na markirane šampone i regeneratore, predstavljemo vam neke prirodne načine kako bi dobili sjajnu kosu. Slijedite ove jednostavne savjete da bi imali kosu poput modela ...


1. Tretman jajima

Ako imate suhu ili krhku kosu, koristite bjelanjke za vlaženje kose. Uzmite bjelanjak ili cijelo jaje i nanesite na čistu, vlažnu kosu. Ostavite 20 minuta i isperite hladnom vodom. Ovo je jedan od najdjelotvornijih savjeta za kosu pokušajte i vrlo brzo ćete primijetiti razliku.

 

2. Čistoća je važna

Najvažniji razlog za opadanje kose je perut. Stoga, održavajte dobru čistoću za lijepu i zdravu kosu.

 

3. Izbjegavajte vruću vodu

Preskočite tuševe s vrućom vodom, jer će vruća voda učiniti kosu suhom i krhkom zato što vruća voda uklanja zaštitna ulja iz vaše kose. Dakle, preferirajte temperaturu koja je samo malo toplija od tjelesne temperature.

 

4. Sok od tikve

Iscijedite sok od tikve i nanesite na kosu. Držite pola sata pa zatim isperite. Ovaj tretman čini čuda za vašu kosu.

 

5. Za sjajnu i meku kosu

Pripremite smjesu od 1 šoljice svakodnevnog sredstva za pranje i 2-3 kašikice meda. Nanesite mješavinu ravnomjerno na mokru kosu. Ostavite 30 minuta i temeljno isperite. Ova mješavina daje vašoj kosi nevjerojatan sjaj.

 

6. Terapija sodom

Jedan od savjeta za njegu kose je terapija sodom. Napravite smjesu od 3 kašikice sode za pečenje i malo vode. Isprati kosu ovom otopinom nakon šamponiranja. Pustite da odstoji barem 5 minuta prije završnog ispiranja. Ova terapija pomoći će ukloniti višak šampona i drugih roizvoda sa vaše kose.

 

7. Za obojenu kosu

Nanesite mješavinu tople vode i jabučnog sirćeta na kosu. Temeljno isperite nakon 5 minuta da biste se oslobodili mirisa jabučnog sirćeta. Ovaj tretman pomoći će da vam kosa bude sjajna i lijepa.

 

8. Nemojte često prati kosu

Operite kosu svaka 2-3 dana, za pravilnu regulaciju prirodnih ulja kose. Rijetke pranje vaše kose takođe će vam pomoći u povratku prirodnog sjaja vaše kose.

 

9. Napravite svoj balzam za kosu


Umiješajte jaja i jogurt i utrljajte u tjeme i na vrhove kose poslije šamponiranja, ostavite da djeluje par minuta pa zatim isperite.

 

10. Za jaku kosu

Koristite bademovo ulje za suhu i oštećenu kosu

To je vrlo jednostavan postupak, ulijte bademovo ulje u posudu i zagrijavajte ga 40 sekundi. Zatim ravnomjerno raspodijelite na kosu. Ostavite 30 minuta, a zatim normalno isperite šamponom i toplom vodom.

 

11. Limunov sok

Nakon završnog ispiranja, nanesite 1 kašikicu soka od limuna na kosu. Jednostavno peškirom osušite kosu i na taj način ćete se riješiti suhe kose.

 

12. Koristite zaštitu prije nego što uđete u bazen

Bazeni mogu znatno oštetiti vašu kosu, jer sadrži suhe hemikalije. Spriječite oštećenja  kose tako šo ćete nanijeti malo balzama za kosu prije plivanja. Ovo je  jedan od glavnih savjeta za njegu kose koji će zaštititi vašu kosu prije nego što dođu u kontakt sa vodom iz bazena.

 

13. Liječite oštećenu kosu

Napravite smjesu ½ šoljice meda, 1-2 kašikice maslinovog ulja i 1-2  žumanjka. Nanesite ovu smjesu na kosu 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ovaj tretman pomoći će napuniti veze keratinskih bjelančevina.

 

14. Izbjegavajte čvrsto vezanje kose

Da biste spriječili lomljenje kose, izbjegavajte upotrebu traka i nemojte čvrsto vezati kosu.

 

15. Pravilna tehnika češljanja


Izbjegavajte plastični češalj ili četku da biste spriječili pucanje kose od statičkog elektriciteta. Češljanje kose je najbolje započeti od vrhova da bi se zapetljana kosa što bolje isčetkala. Zatim krenuti sa češljanjem od korijena ka vrhovima. Ova tehnika će pomoći pravilnom raspoređivanju prirodnog ulja kose da bi se spriječilo pucanje.

 

16.Hidrirajte kosu 

Ulijte malo piva u mokru kosu. Ravnomjerno raspodijelite i masirajtee tjeme prstima 20 minuta. Zatim temeljno isperite da biste se oslobodili od mirisa piva. Učinite ovaj postupak jednom sedmično za glatku kosu kao iz salona. Preporučuje se da osobe sa problemima sinusa i prehladom trebaju izbjegavati korištenje ovog tretmana.

 

17. Redovito šišajte kosu

Redovno šišajte vrhove kose svakih šest sedmica kako biste uklonili suhe i podijeljene krajeve.

 

18. Nemojte četkati vlažnu kosu

Vlažna kosa je tri puta slabija i time je vjerojatnije da će se slomiti. Preporučuje se da peškirom najprije osušiti kosu, a zatim nježno pročešljati češljem sa širokim zubima.

 

19. Neka vam se kosa suši prirodno

Dopustite da vam se kosa osuši sama po sebi umjesto da koristi fen za kosu. Koristeći ovaj umjetni način tehnike sušenja učinit će vašu kosu krhom i suhom. Ako nemate vremena da se kosa osuši prirodno, koristite fen za kosu rijetko.

 

20. Zdrava ishrana

Pijte puno vode i jedite zdravu hranu, takođe jedite dosta voća i povrća. Najučinkovitiji kućni tretman za njegu kose je zdrava hrana. Vi ste ono što jedete i ono što stavite u svoje tijelo odraziće se izvana.