Hodanje za poboljsanje srca
Hodanje za poboljsanje srca - alternativemedicine.com

Redovni režim hodanja može poboljšati zdravlje srca


Srčana bolest, vodeći uzrok smrti u Americi, može se kombinovati primenom jednostavnog režima hodanja. Istraživači sa Univerziteta Binghamton, New York State University otkrili su da umjereno intenzivno hodanje u kratkom roku poboljšava faktore kardiovaskularnog rizika.

Znamo da je hodanje odličan oblik vježbanja, ali istraživanje je mješano koliko uspješan program hodanja može biti u promjeni bioloških markera kao što su holesterol, težina, krvni pritisak, rekla je Pamela Stevart Fahs, saradnica dekana, profesor i dr. Clifford i Florence B. Decker katedra za sestrinstvo u seoskom centru Univerziteta Binghamton.

Fahs je vodila doktoricu Elisabeth Marigliano, dok su vršili studiju na grupi od 70 žena. Ispitanici su testirani u sklopu svog volonterskog učešća u programu šetanja u zajednici. Učesnici su dobili programibilni pedometar koji treba da nosi za budne sate tokom perioda od 10 nedjelja i zamoljeni su da brzo hodaju najmanje 150 minuta nedeljno. Dva dana kasnije vratili su se za snimanje podataka pre testa.

Sljedeći, internetski alat za procenu rizika korišćen je za utvrđivanje rizika učesnika od srčanog udara u narednih 10 godina.

Nakon pet nedjelja, učesnici su pozvani da prisustvuju razgovoru o zdravlju srca i preuzmi im pedometar. Istraživači su pregledali podatke o aktivnostima sa učesnicima i razgovarali o povećanju njihovih aerobnih koraka. Učesnicima je takođe ponuđen izazov u ​​nastojanju da povećaju aerobnu aktivnost kao i poboljšati zadržavanje do završetka studije.

Ovaj izazov je uključivao povećanje ukupnog dnevnog proseka aerobnih koraka za najmanje 10 procenata u ostatku studije. Na kraju, po završetku programa, izmjerena je težina učesnika, BMI, krvni pritisak i holesterol. Od njih se takođe tražilo da popune istraživanje o svojoj fizičkoj aktivnosti, izboru hrane, ličnim karakteristikama i ponašanju iz perioda od 10 nedelja.

Rezultati njihovog post-testa potvrdili su početnu hipotezu tima da će hodanje u kratkom roku poboljšati faktore kardiovaskularnog rizika.

„Verujem da postoji potreba za testiranjem efekata ugrađenog izazova u okviru programa da bi se vidjelo da li pomaže motivisati učesnike da duže učestvuju i / ili donese uspješnije rezultate“, rekala je Fahs. Pored toga, treba raditi na tome da se vidi kako je najbolje da se seoske žene duže bave znatnim vežbanjem.

Studije poput ove se obično provode i testiraju u urbanim ili prigradskim područjima. Prema istraživačima, ova bi se studija mogla ponoviti u drugim ruralnim zajednicama unutar i izvan Sjedinjenih Država.

Tim je predložio da se budućim istraživanjima nasumično odaberu uzorci sa raznovrsnijom populacijom. Pored Fahsa, istraživački tim je uključivao i Elisabeth Marigliano, pomoćnu članicu kliničkog fakulteta u školi sestrinstva u SUNI-u u Delhiju i doktoricu filozofije u Decker School of Nursing, Binghamton; i Cristina Ludden, savetnica koordinatora u školi sestrinstva u SUNI-u u Delhiju.

Studija pod nazivom "Hodanje za zdravlje srca: Studija odraslih žena u ruralnom Njujorku" objavljena je u časopisu Creative Nursing.