Prirodni lijekovi protiv kamena u bubregu
Prirodni lijekovi protiv kamena u bubregu - https://www.rd.com

Prirodni lijekovi protiv kamena u bubregu


Održavanje hidratacije organizma je ključno za sprečavanje nastanka kamena u bubregu.

Ne samo da unošenjem tečnosti izbacujete toksine nego pomažete da kamen i pijesak izađu iz urinarnog trakta.

Iako voda sama bi trebalo da bude dovoljna, dodavanje određenih sastojaka može biti korisno.

Voda

Prilikom izbacivanja kamena ili pijeska iz bubrega povećanje količine unosa vode u organizam treba da se poveća. Trudite se da umjesto standardnih 8 čaša unosite 12 čaša vode dnevno.
Kada izbacite kamen svakodnevno pijte 8 do 12 čaša vode svaki dan. Dehidracija je jedan od glavnih faktora rizika za nastanak kamena u bubregu. Takođe obratite pažnju na biju vašeg urina. Trebalo bi da bude blijedo žuta. Tamna boja urina ukazuje na dehidraciju.

Sok od limuna

Dodajite svježe iscjeđen sok od limuna u vašu vodu onoliko često koliko želite. Limun sadrži citrate koji mogu pomoći kod razbijanja kamena na manje dijelove što omogućava lakše prolaženje kroz mokraćne kanale i izbacivanje kamena iz bubrega. Sok od limuna ima i mnoge druge prednosti, Na primjer, sprečava rast bakterija.

Čaj od bosiljka

Čaj od bosiljka sadrži sirćetnu kiselinu koja pomaže razbijanju kamenca u bubregu i pomaže u smanjenju bolova. Tako smanjuje nivo mokraćne kiseline, što smanjuje rizik za nastanak kamenja u budućnosti.
Koristite svježe ili osušene listove bosiljka da napravite čaj i pijte nekoliko šoljica dnevno. Ne bi trebalo da pijete čaj od bosiljka više od šest sedmica. Prekomijerna upotreba može dovesti do:

  • niskog nivoa šećera u krvi
  • niskog krvnog pritiska
  • povećanog krvarenja

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće pomaže u rastvaranju i izbacivanju kamenca u bubregu. Pored toga jabukovo sirće pomaže kod bolova izazvanih kamenjem.
200 ml prokuhane mlake vode pomiješajte sa dvije kašikice jbukovog sirćeta. Pijte ovu mješavinu tokom dana.
Ne bi trebalo da konzumirate više od 200 ml dnevno jer sirće u većim količinama može dovesti do niskog nivoa kalijuma i osteoporoze.
Ljudi sa dijabetesom bi trebalo d budu oprezni ako piju ovu smješu i da kontrolišu nivo šećera u krvi tokom dana.

PAŽNJA !
Posavjetujte se sa svojim ljekarom prije upotrebe bilo kojeg kućnog lijek navedenog iznad. Ljekari mogu da procijene da li neki od ovih lijekova vam mogu pomoći ili dovesti do dodatnih komlikacija.