Preventivna zaštita od prehlade i gripa
Preventivna zaštita od prehlade i gripa - Dijana

Preventivna zaštita od prehlade i gripa


Neki ljudi vjeruju da je skoro nemoguće zaštititi se od gripa. Ali to nije sasvim tačno. Evo nekoliko korisnih savjeta za smanjenje rizika od infekcije u javnom prevozu i na drugim mjestima gdje ima mnogo ljudi.

  1. Pokušajte da izbjegnete mjesta gdje je puno prašine - većina virusa se nalazi u njoj.
  2. Nosite maramicu natopljenu u eterično ulje lavande, žalfije i jele, pa je povremeno stavite preko nosa, pogotovo ako neko u blizini kiše ili kašlje. Supstance sadržane u ovim uljima ubijaju mikrobe.
  3. Pokušajte da ne dodirujete nos, usne, oči dok putujete u transportu. Nakon što se vratite kući, odmah pažljivo operite ruke sapunom i isperite usta tinktorom propolisa.
  4. Na poslu, pokušajte da ne boravite dugo kod prehladjenih osoba (među našim sunarodnicima je kategorija "tvrdih radnika" koji, pokazujući svoju marljivost dolaze na posao bolesni i rizikuju da zaraze i druge osobe).
  5. U večernjim časovima jedite parče luka ili salate sa svježim lukom. Ovo će vam pomoći da ojačate imunološki sistem i uništite mikrobe koje su prodrle u vaše tijelo.


Kao što vidite, svi ovi savjeti su prilično jednostavni pa vam savjetujemo da ih se pridržavate koliko god možete da bi izbjegli virusne infekcije.