Namirnice koje pomažu vašim crijevima
Namirnice koje pomažu vašim crijevima - http://cdn.skim.gs

Namirnice koje pomažu vašim crijevima


Kada imamo problem onda smo spremni da se zdravo hranimo, koristimo lijekove i pomažemo našem organizmu.

Ali, zamislite da to radimo preventivno pa da ne dođe do zdravstvenih problema.

Redovnim konzumiranjem ovih par namirnica pomažemo našim crijevima da bolje rade i da sa varenjem nemamo probleme.

Pasulj

Dovoljan unos biljnih vlakana jedna je od najvažnijih stvari za varenje. Jedan obrok (tanjir) pasulja sadrži oko 19 g biljnih vlakana, dodajte tome krišku integralnog hljeba i poslije obroka pojedite voćku i vi ste unijeli dooljako vlakana za jedan dan što je 25 grama. To je preporučena dnevna doza. Pasulj je jako bogat proteinima što ga čini odličnom zamjenom za meso.

Kefir

Kefir koji sadrži mnogobrojne dobre bakterije koje obnavljaju crijevnu floru odličan je za vašu probavu. Trebalo bi da ga uvrstite svakodnevno u svoju ishranu i dugoročno pomognete svojim crijevima.

Kiseli kupus

Poznato je da je svjež kupus jako zdrav. Međutim kada se ukiseli kupus obiluje raznovrsnim bakterijskim kulturama koje nećete naći ni u jednom probiotiku. Kiseli kupus ne samo da pomaže vašim crijevima nego i jača vaš imunitet zbog velike količine vitamina C.

Đumbir

Od davnina se đumbir koristi u narodnoj medicini za ublažavanje mučnine, povraćanja i nadutosti. Možete ga dodati salati ili prosto pojesti komadić đumbira nakon obroka. Mada trebate biti oprezni sa njim jer više od 2 do 4 grama đumbira dnevno izaziva žgaravicu.

Banana

Banana se preporučuje kada imate proliv, jer u toj situaciji gubite elektrolite a ona je odlična da se povrate elektroliti. Takođe umirujuće djeluje na sluzokožu želuca.

Voda

Voda igra veliku ulogu u procesu varenja. Konzumiranje dovoljno vode je najbolji način da crijeva i želudac rade dobro. Takođe ako konzumirate biljna vlakna a ne uzimate dovoljno vode možete sebi napraviti ogroman problem. Jer biljna vlakna se otežano kreću kroz crijeva bez vode i mogu djelovati kao čep umjesto da pokrenu vašu probavu. Preporučeni dnevni unos je 8 čaša vode dnevno.

PAŽNJA !

Prije upotrebe bilo koje namirnice iz ovog teksta posavjetujte se sa svojim ljekarom. Moguća preosjetljivost.