Liječenje bijelim lukom
Liječenje bijelim lukom - Organic facts

Liječenje bijelim lukom


Upotreba ove čudesne biljke, kako u vidu prehrambene namirnice tako i kao ljekovitog sredstva protiv mnogih bolesti, stara je koliko i istorija ljudskog roda.

Arheološka otkrića pokazuju da se ova biljka nalazila na spisku gastronomskih i terapeutskih receptura Vavilonaca, Kineza, Egipćana, Feničana, Vikinga, Rimljana.

Poslije izlaska iz Egipta i teškog ropstva, tokom četrdesetogodišnjeg lutanja pustinjom , izrailjski narod se sa čežnjom prisjećao namirnice koja je imala čudesna ljekovita svojstva.

Dioskorid, ljekar grčkog porijekla koji je bio u pratnji rimskih legija tokom njihovih osvajanja, znao je za bijeli luk i koristio ga je sa velikim uspjehom u liječenju plućnih oboljenja i bolesti organa za varenje.

Istorija je zbilježila da je za vrijeme kuge u Srednjem vijeku, na hiljade ljudi podleglo ovoj nemilosrdnoj zarazi, dok su oni koji su koristili bijeli luk u svakodnevnoj ishrani, bili pošteđeni.

Ljekovit svojstva bijelog luka sadržana su u njegovom hemijskom sastavu, prvenstveno u depurativima koji sadrže sumpor (npr. alicin je po svom antibakerijskom dejstvu).

Među mnogobrojnim terapijskim svojstvima bijelog luka pomenimo sledeća: pospješuje mokrenje, za iskašljavanje, protiv ateroskleroze, protiv klica, ubija bakterije, protiv paralize, snižava krvni pritisak, smanjuje nivo šećera u krvi, normalizuje crijevnu floru, poboljšava apetit.

Liječenje bijelim lukom moguće je primjenjivti na različite načine, zavisno od vrste oboljenja.

  1. Čaj od bijelog luka kod oboljenja disajnih i probavnih puteva;
  2. 2-3 češnja prije jela kao okrepljujuće sredstvo za cijeli organizam, protiv ateroskleroze, bolesti organa za varenje;
  3. Tinktura od bijelog luka, 3x20-30 kapi na dan, ili svjež sok, 20 kapi dnevno razblažen sa malo vode protiv povišenog krvnog pritiska, bolesti srca i krvnih sudova, ateroskleroze;
  4. U vidu inhlacije, protiv oboljenja disajnih puteva ( stavi se malo žara na jedan češanj bijelog luka, pa se inhalira).