Kupka "Vitalis"
Kupka "Vitalis" - thedoctorstv.com

Kupka "Vitalis"


Napomena

Pacijenti sa proširenim venama izlažu samo tabane djelovanju tople vode, ili umjesto direktnog kontakta sa toplom vodom pribjegavaju korišćenju boca sa vrelom vodom, koje se stavljaju pod tabane radi zagrijavanja.

Neophodni rekviziti

  1. Kada u koju se sipa hadna voda (19-20 stepeni).
  2. Stoličica koja se postavlja u kadu sa hadnm vodom.
  3. Jedan sud sa toplom vodom za noge ( zagrijanom do određene temperature u zavisnosti od izdržljivosti organizma). Nivo vode treba da je iznad članaka.
  4. Komad mekog platna za trljanje.
  5. Peškir.

Način primjene

Pacijent se skine tako da tijelo bude otkriveno od nivo pupka na dole. Sjesti na stolicu koja je postavljena u kadi, a noge prebaciti preko ivice i držati u sudu sa toplom vodom.

Umočiti platno u hladnu vodu i bez cijeđenja lagano trljati dio po dio tijela u vidu trougla, koji se špicasto završava u prijedjelu genitalija (uključujući testiste ili labije), a bazalni dio se prostire do nivo pupka. Trlja se naizmjenčno s desna na lijevo i suprotno, s tim da se svaki put platnena krpa umoči u hladnu vodu.

Bolesnici koji pate od reumatizma ili kostobolje, u cilju izbjegavanja kontakta sa hladnom vodom, mogu koristiti, na primjer, komad drveta na koje se pričvrsti platno.

Trajanje kupke je 5-30 minuta ili duže. Kupka se primjenjuje 1-3 puta dnevno, a u slučaju groznice i češće.