Spavanje
Spavanje - Superpeet / iStock

Kako vam nivo šećera u krvi može sabotirati san


Postoji li veza između šećera u krvi i sna? Prema novoj objavljenoj studiji, da.

Istraživanje, koje se temeljilo na dva velika internetska istraživanja, prvo je povuklo čvrstu vezu između poremećaja spavanja i dijabetesa tipa 2, stanja karakterizovanog inzulinskom rezistencijom i visokim nivoom šećera u krvi. Rezultati su objavljeni na mreži u časopisu Menopauza i pokazali su da su simptomi povezani sa spavanjem znatno veći kod žena u menopauzi s dijabetesom tipa 2 u odnosu na one bez te bolesti.

Pa što objašnjava tu vezu? Istraživači sumnjaju da su hormoni u korijenu. Prethodno istraživanje pokazalo je da će žene u menopauzi - vremenu života kada se nivo ženskog hormona drastično smanji, uzrokujući simptome poput vruće bljeskalice, razdražljivosti i niskog libida - vjerojatnije razviti dijabetes zbog načina na koji spolni hormoni utječu na inzulin. Zauzvrat, spavanje je također povezano s hormonima poput estrogena i progesterona, zbog čega vas neće iznenaditi saznanje da će i žene u menopauzi vjerovatno imati problema s dobivanjem visokokvalitetnog sna.

Hormonske promjene koje dolaze s menopauzom su neizbježne, ali s obzirom da utječu i na šećer u krvi i na spavanje, one su takođe nešto na šta bi se trebalo pozabaviti. Pa šta možemo učiniti u vezi s tim? Treba još puno toga naučiti o vezi između sna i šećera u krvi, tako da za sada možemo pokušati riješiti svaki problem pojedinačno. Kao što je objasnila Stephanie Faubion, dr. Med., Medicinska direktorica Sjevernoameričkog medicinskog društva, "Spavanje je važna odrednica zdravlja, a žene s lošim snom trebaju se promatrati i ocjenjivati ​​zbog uobičajenih i izlječivih poremećaja spavanja poput nesanice, opstruktivne apneje za vrijeme spavanja, i sindrom nemirnih nogu."

Ako imate predijabetes ili dijabetes tipa 2, moraćete raditi sa svojim doktorom kako biste napravili ciljane promjene u načinu života, koje prirodno pomažu u snižavanju šećera u krvi.

 

Izvor: https://www.mindbodygreen.com