Jednostavni i prirodni načini za detoksikaciju vašeg tijela - Treći dio


U prethodna dva teksta pisali smo o detoksikaciji tijela. U ovom tekstu dajemo vam jos 8 korisnih savjeta za detox i zdravlje cijelog organizma.

1. Odlučite se za dijetu bez konzervansa i aditiva

Govorili smo već o važnosti konzumiranja organske hrane, ali ponovo napominjemo da je od velike važnosti da dobro obratite pažnju šta kupujete i jedete. Ne mora da znači da je hrana zdrava samo ako lijepo izgleda. Hrana koju kupujete u trgovinama obično je puna raznih pesticida i hemikalija koji se nakupljaju u vašem organizmu a naročito u crijevima. Kupujte samo provjereno organsku hranu, na taj način ćete se zaštiti od toksina koji prijete da naruše vaše zdravlje.

 

2. Uključite meditaciju u svoj život

Baš kao što vam vježba pomaže da se riješite toksina, tako i meditacija. Meditacija je podjednako dobra kako za mentalno tako i za fizičko zdravlje.

 • Kada meditirate, ne razmišljate o brigma iz svakodnevnog života.
 • Na taj način rješavate se stresa i anksioznosti.

Učenje da unesete meditaciju u svoj svakodnevni život može vam omogućiti da pustite bilo koju izgrađenu napetost, anksioznost i stres. To je dobro za vaše mentalno zdravlje, naravno, a samim tim i na fizičko zdravlje.

 

3. Eliminisati kofein, alkohol, duhan i prerađenu hranu:

Loše navike kao što su konzumiranje alkohola, duhana, kofeina i prerađene hrane morate eliminisati. Najočitiji je duhan. Pušenjem unosite samo štetne tvari u vaše tijelo poput nikotina, što naravno može doprinijeti dugoročnim zdravstvenim problemima. Pretjerano konzumirnje alkohola ili kofeina djeluje na isti način. Uzimanje malo kofeina ili alkohola nije problem, ali kada se previše komzumira šteti vašem organizmu. Tokom vremena to se može pretvoriti u toksine koje tijelo ne može obraditi. Osjećat ćete ovisnost i zdravstveni problemi će se gomilati.

Isto vrijedi i za prerađenu hranu, prženu hranu koja je napravljena sa neprirodnim sastojcima. Sve što ima hemijski poboljšane sastojke nije dobro za vašu sposobnost prirodnog čišćenja ili zdravog i jakog organizma.

Baš kao što se želite usredotočiti na pravilnu ishranu i vježbanje, također želite biti sigurni da ćete se riješiti loših navika. Ako možete ograničiti kofein i alkohol, riješiti se prerađene hrane i izbaciti pušenje, vaše tijelo će se očistiti i osjećat ćete se bolje.

 

4. Koristite ljekovito bilje

Postoji toliko mnogo ljekovitih biljaka kojima možete unaprijediti svoje zdravlje. Opcije kao što su zeleni čaj, bijeli luk, bosiljak, imaju neka prirodna svojstva čišćenja i možete ih jednostavno dodati u omiljena jela.

Korištenje tih prirodnih biljaka može vam pružiti veliku pomoć pri čišćenju tijela, ali morate biti sigurni da odaberete koji su vam najbolji i pravilno ih koristiti.

Neki od biljaka koje nude veliko čišćenje u tijelu su:

 1. Maslačak
 2. Kurkuma
 3. Mliječni čičak
 4. Čempres
 5. Hortenzija korijen
 6. Šljunčani korijen

 

5. Pravite sami domaće sokove

Domaći sokovi itekako pomažu u detoksikaciji tijela, pa savjetujemo da što češće pravite i konzumirate domaće sokove. Sokovi treba da budu od svježeg voća i povrća, organskog porijekla.

Recept za domaći sok:

 • 1/2 kašikice komorača
 • 2 jabuke
 • 1/2 mali crveni kupus
 • Limun

Jabuke, limun i kupus očistite i izmiksajte, dodajte komorač i sok je gotov.

Ovj recept iziskuje sasvim malo vremena i truda a vaš organizam će vam biti zahvalan.

 

6. Svaki mjesec očistite tijelo od toksina

Redovno čistite organizam od toksina pomoću nekih prirodnih namirnica koje sigurno imate na raspolaganju kao npr: grejp, bosiljak, češnjak, luk, zeleni čaj, zrno gorušice, orasi i avokado.

Napravite domaći sirup od jabuke, đumbira i psilijuma koji dokazano čisti organizam od štetnih toksina:

 • Napunite staklenu teglu organskim sokom od jabuka.
 • Dodajte 1 kašikicu đumbira i mljevenog psilijuma.
 • Dobro promiješajte
 • Psilijum povezuje otpadne materijale zajedno, dok đumbir ispire toksine iz debelog crijeva tako da je izvrsna kombinacija.
 • Hranjivi sastojci u soku od jabuka podupiru štite vaše debelo crijevo tokom čišćenja.
 • Pazite da pijete puno vode nakon što popijete sirup i očistite orgaizam.
 • Možete uživati ​​u laganom jelu nakon što to učinite, ali dajte mu vremena da stupi na snagu.

Pravilno čišćenje pomoću ove ili drugih prirodnih metoda koje se provode jednom sedmično može biti najbolja stvar koju možete učiniti kako biste se oslobodili od toksina.

 

7. Izbjegvajte štetne toksine sa kojima možete doći u dodir

Savjetujemo da izbjegavate toksine kao što su duvanski dim, bez obzira ako niste aktivni pšač, duvanski dim vam šteti i ako ste pasivni pušač. To znači da izbjegavate zadimljene prostorije ili da redovno provjetravate ako neko u vašoj porodici puši.

Takođe što više boravite u prirodi i na čistom vazduhu.

Ako morate raditi sa hemikalijama ili drugim tvarima koje mogu biti štetne, pazite da barem nose masku. To je osobito važno ako radite u okruženju koje može sadržavati hemikalije poput fabrike ili čak hemijskih sredstava za čišćenje.

 

8. Saznajte kako se istinski brinuti o sebi

Vidjeli ste sve različite metode i alate za očuvanje vašeg zdravlja, ali ponekad morate slušati i svoje tijelo.

Saznajte kako da slušate ono što vam tijelo govori, a zatim reagujte u skladu s tim. To će osigurati ne samo da se zadržite u najboljem zdravlju, već i da obavljate čišćenje ako je potrebno. Ponekad to jednostavno možete osjetiti iz opšteg nedostatka energije ili letargije koja vam je neuobičajena.

Simptomi koje smo skloni uzimati zdravo za gotovo kao što je svakodnevna bolest često može ukazivati​na činjenicu da naše tijelo zadržava toksine. To u konačnici znači da je čišćenje neophodno i moramo naučiti paziti na ove simptome i indikacije. Mi poznajemo naše tijelo bolje od bilo koga, i ako nešto ne izgleda dobro onda je najbolje obratiti pažnju na to.

Ako imate česte glavobolje, uznemirenost želuca, proljev, zatvor, iscrpljenost, grčeve, poteškoće u fokusiranju, nedostatak energije ili bilo koji drugi simptom, onda uvijek odvojite vrijeme da biste slušali svoje tijelo.

Čišćenje radi za vas

Kao što možete vidjeti, čišćenje se može obaviti na mnogo različitih načina. Isprobajte različite metode, a zatim odlučite koje su najbolje za vas. Također je važno redovno čišćenje organizma kao dio zdravog načina života.

Normalno je da se toksini s vremenom stvaraju u tijelu, ali sigurno možete smanjiti efekte sa navedenim metodama. Iako možda mislite da su neke od njih neobične ili ekstremne , njihovi učinci i srodne koristi mogu biti od velike koristi. Pokušajte po malo da započnete proces čišćenja, jer ekstremne mjere nikada nisu najbolji mogući način.

Neophodno je voditi brigu o sebi na ovaj način, a program čišćenja ili dnevne navike su vozilo koje će vas odvesti tamo. Ove metode su izvrstan način za prirodno i učinkovito čišćenje tijela, ali također vam pomažu u postizanju najboljeg mogućeg zdravlja.

Pokušajte ne gledati ove metode i ideje kao posao, već način da se brinete o sebi. Prirodno čišćenje je još jedan način da se brinemo za naše tijelo. Kao što možete vidjeti, neke od metoda mogu biti ugodne i također mogu doprinijeti boljem mentalnom zdravlju, kao i fizičkom.

Saznajte što vam najbolje odgovara, a zatim isprobajte nove metode za prirodno čišćenje malo po malo. Učenjem se zaista možete pobrinuti za sebe i to je veliki korak ka boljem zdravlju. Primjetit ćete da simptomi koji vas svakodnevno muče polako nestaju, a krajnji rezultat je bolja verzija sebe.