prirodni načini za detoksikaciju vašeg tijela
prirodni načini za detoksikaciju vašeg tijela - bodysculptor.in

Jednostavni i prirodni načini za detoksikaciju vašeg tijela


Čujemo toliko o čišćenju tijela i pitamo se koliko je to korisno. Pravilno čišćenje ili dobre navike za prirodno detoksikaciju tijela mogu vam pomoći u postizanju nevjerovatnih zdravstvenih prednosti. Pojam jednostavnog detox programa trebao bi biti integrisan u zdrav stil života kako bi vam pružio najbolje rezultate.

Pored toga što morate zdravo da se hranite, redovno i pravilno vježbate, postoje i drugi elementi kojima možete da poboljšate svoj način života. U ovom tekstu vam predstavljamo 10 od 28 jednostavnih načina da se riješite toksina u vašem tijelu, a u narednim tekstovima ćemo pisati i ostalim.

1. Svakodnevno zamijenite obrok smoothiejem.

Iako nikada ne treba otići na ekstremne mjere kada je u pitanju detoksikacija tijela, postoje neke ideje koje mogu učiniti čuda za vaš organizam. Kada je u pitanju prirodno čišćenje tijela, veća mjera smoothi-ja može biti zamjena jednog obroka dnevno. Ovo nije ekstremno i neće uzrokovati nikakvu štetu, ali može biti iznimno za uklanjanje tvari koje vaše tijelo ne treba.

Važno je ne poduzeti ekstremne mjere nego se odlučiti za smoothie koji sadrži prirodne sastojke. To ne samo da može pomoći kod gubitka tjelesne težine, već i probavni sistem održva zdravim.

Uvođenjem smoothieja u vašu svakodnevnicu poboljšavate metabolizam i pomažete vašem probavnom sistemu.

Slijedi dobar recept koji uključuje prirodne i zdrave sastojke koji će poticati probavu, uvesti vlakna i pomoći vam da redovito i prirodno očistite.

 1. 1 čaša kelja
 2. 1 zelena jabuka
 3. 1 banana
 4. 1/2 čaše svježeg peršuna
 5. Izmiksajte sve sastojke i po potrebi dodajte malo vode.

 

2. Okrenite se organkoj hrani

Iako je danas jako teško pronaći i kupiti pravu organsku hranu, svjetujemo da se potrudite i da jedete samo organsko. Pesticidi koji se nalaze u hrani se nakupljaju u ogranizmu i tako štete cijelom tijelu naročito probavnom sistemu. Kada birate pravu organsku hranu vi izbjegavate toksine koji mogu biti štetni za vaše zdravlje. To je jednostavan način detoksifikacije tijela i sve što je potrebno je stvaranje dobrih izbora u trgovini. Budite strpljivi u odabiru hrane, čitajte naljepnice i držite se podalje od namirnica koje vam mogu naštetiti.

 

3. Dobra i intenzivna masaža

Mi mislimo na masažu kao opuštajući luksuz, što naravno može biti u nekim slučajevima. Iako masaža zasigurno može biti lijep luksuz ili način liječenja, to takođe može biti dobar način detoksikacije tijela. Masaža mora biti intenzivna i dobra da bi bila i efikasna. Odličan izbor je švedska masaža ali ipak za detoksikaciju savjetujemo da odaberete sportsku masažu koja je itekako intenzivna.

Na masažu idite samo kod registrovanog stručnjaka za deetoksikaciju tijela. Uvedite redovno detoks masažu i vrlo brzo osjetit ćete pozitivan učinak.

 

4. Pijte puno vode

Čak i ako mislite da pijete dovoljno vode za jedan dan, povećajte unos. Ako postoji jedna stvar koja vam može lako i prirodno pomoći da detoksikujete, to je voda. Pravilan unos vode pomaže koži, ispravnom funkcionisanju organa i učinkovitijoj cirkulaciji, respiratornom i probavnom sistemu. Dakle,voda može pružiti veliku pomoć cijelom tijelu i načinu na koji ono funkcioniše.

Zaboravite sva pravila koja ste godinama slušali o tome koliko je vode dovoljno, pijte više od 8 čaša dnevno i unaprijedit ćete svoje zdravlje.

 

5. Zamijenite jutarnju kafu zelenim čajem

Malo kofeina je u redu. Povremena šoljica kafe vam neće škoditi. Ali ako želite da detoksikujete svoje tijelo definitivno morate promijeniti neke navike kao što je jutarnja kafa.
Zamijenite jutarnju kafu zelenim čajem zato što zeleni čaj sadrži važne antioksidante koji naše tijelo treba. Zeleni čaj sadrži blagi kofein koji vam može pomći da započnete jutro isto kao i kada popijete kafu. Dakle, ako odlučite zamijeniti jutarnju šoljicu kafe sa šoljicom zelenog čaja, ipak ćete dobiti kofein a definitivno ćete pomoći u detoksikaciji svog tijela.

Uvođenjem zelenog čaja ujutru umjesto jutarnje kafe pravite dobar izbor za cijeli vaš organizam.

 

6. Pojačajte vježbanje i znojite se

Svi znamo da je vježbanje bitan dio zdravog načina života i da pomaže pri gubitku kilograma - ali je i mnogo više od toga! Kada je u pitanju prirodno i učinkovito čišćenje tijela, vježbanje je od ključne važnosti. Iako mnogi ljudi ne misle o vježbanju na ovaj način, to može biti ono što vam dramatično pomaže u procesu čišćenja.

Kada vježbate ne samo da se možete riješiti masnih naslaga, nego se rješavate i toksina koji su nakupljeni u vašem organizmu. Vježbanje takođe pomaže kod probave i cirkulacije. Znoj, disanje i kretanje pomažu tijelu da se riješi nakupljenih toksina. Redovnim vježbanjem pomažete tijelu da se redovno rješava toksina.

 

7. Pokušajte sa akupunkturom za istinski uravnoteženo tijelo

Ovo je jedan od najboljih oblika čišćenja, ali malo nas zna puno o tome. Akupunktura je dio holističke medicine koja može pomoći pri prirodnom liječenju nekih vaših najvećih zdravstvenih problema, a također vam pomaže očistiti sve blokade toksina u tijelu.

Evo kako to funkcioniše:

 • Možda ste čuli za to, ali niste bili sigurni. Čak i ako nikada niste čuli za to, uvođenje akupunkture u vaš život može biti pravi spasilac. Ne samo da vam ova drevna praksa može pomoći s bolestima ili medicinskim uslovima, nego može biti izvrstan način prirodnog čišćenja tijela.
 • Ova je praksa postoji već vijekovima i glavna je komponenta medicine u Istočnom svijetu.
 • Važno je ići kod licenciranih stručnjaka za akupunkturu koji stvarno znaju što rade, a kada jednom odete vidjet ćete što to čini za vas. Mnogi traže akupunkturu za sve, od problema plodnosti do sinusnih problema i povreda.
 • Djeluje tako što oslobađa zone u tijelu koje mogu biti blokirane zbog toksina ili drugih štetnih tvari koje mogu pridonijeti zdravstvenim problemima.
 • Ovo je holistička praksa i vrlo je učinkovita. Osjećat ćete se bolje gotovo odmah, a kada je u pitanju prirodno čišćenje, može biti jedan od najboljih metoda.
 • Dajte vremena sebi da pronađete nekoga kome vjerujete, a zatim uvedite akupunkturu u svoj život za odličan način čišćenja, pročišćavanja i uklanjanja onoga štetnog što vas okružuje u vašem zdravlju i vašem životu.

 

8. Jedite više vlakana u svom prirodnom obliku

Vjerovatno stalno slušate da trebate uvesti više vlakana u prehranu. Ne samo da je ovaj dio zdrave ishrane koji će pridonijeti gubitku kilograma, već je i bitan način čišćenja tijela u svom najoriginalnijem obliku. Vlakna mogu biti odličan dodatak iz raznih razloga, a čišćenje je samo jedan od njih. Naše tijelo, naročito probavni trakt ima osobinu da zadržava toksine u organizmu.

Zbog toga se mogu javiti nadutost i umor koji dovodi do ranih zdravstvenih problema. Uvođenjem vlakana u ishranu pomažete u pravilnom radu probavnog trakta. To znači da će se svi toksini, pretjerani otpad i sve ostalo što se zadržva u probavnom traktu brzo kretati i izaći. Svježe voće i povrće, grah i mahunarke te žitarice su izvrstan izvori vlakana.

Počnite polagano kako biste izbjegli štetne učinke.

 

9. Pokušajte postiti dan ili dva:

Ne morate ići na ekstremne mjere jer će vam mnogi programi za čišćenje reći da to učinite. Jednostavno postite dan ili dva, a zamjena hrane s prirodnim sokovima od svježeg voća i povrća zaista može pomoći. Kada dajete svom organizmu priliku da se odmori, onda ima vremena da se oporavi i podmladi. Savjetujemo da postite jedan vikend i bit ćete iznenađeni koliko prirodne energije osjećate i koliko se bolje osjećate nakon toga.

 

10. Više spavajte

Nedostatak sna može itekako narušiti vaše zdravlje. Zbog silnih obaveza koje svi imamo ne stignemo da se dovoljno odmorimo i naspavamo. To nikako ne smijemo da radimo svom organizmu.

Nedostatak sna dovodi do gojaznosti, umora, nedostatka snage i volje za svakkodnevne obaveze i uopšteno šteti cijelom organimu, a takođe i usporava izbacivanje toksina. Pokušajte spavati 7-8 sati svake noći, tako dajete svom tijelu priliku za odmor i oporavak. Ovo nije luksuz, već važan način na koji se vaše tijelo obnavlja i priprema za aktivnosti koje imate sljedećeg dana.