Dunja - vitaminska bomba
Dunja - vitaminska bomba - https://chgojohn.files.wordpress.com

Dunja - vitaminska bomba


Dunja je dobro poznata u narodnoj medicini.

Plod dunje je jako bogat vitaminima i mineralima kao što su vitamin C, vitamini B1, B2, niacin, karoten, kalcjum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, hlor, mangan, sumpor.

Takođe sadrži ugljene hidrate, proteine i dijetalna vlakna.

Sjemenke dunje su bogate mastima, taninom, pektinom, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Najljekovitiji dio dunje su sjemenke. Kada stoje u vodi oslobađaju sluz koja je odlična u borbi protiv kašlja, a takođe je odlična za rad crijeva i sprečava infektivne bolesti.

Pektin koji sadrži ova biljka odličan je za snižavanje pritiska i za zaštitu od radioaktivnih zračenja. Sok od dunje je prijeki lijek za kašalj dijareju i astmu a pečenu ili kuhanu dunju treba koristiti kod anemije, upala želuca i crijevne sluzokože.

Dunja još pomaže i kod obilnih menstruacija.

Čaj

Plod operite i isijecite na četri dijela. Očistite od sjemenki i tvrdog dijela oko njih. Isijecite na listiće i kuhajte u 1 litru vode 15 do 20 minuta. Kada se ohladi procijedite i pijte u gutljajima tokom cijelog dana.

Sirup za bronhitis

U 100 mlvode dodajte 5 izdrobljenih sjemenki dunje. Kada sjemenke oslobode sluz dodajte 15 g svježeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfje. Uzimati po jednu kašikicu 3 puta na dan prije jela.

Melem za opekotine

U 200 ml vode dodajte 10 g izdrobljenih sjemenki dunje. Kada se oslobodi sluz nanesite na bolno mjesto kao oblog ili direktno.

PAŽNJA !

Prije upotrebe dunje i bilo kojeg lijeka i savjeta iz ovog teksta posavjetujte se sa svojim ljekarom.