Najzdravije namirnice na svijetu -  brokula
Najzdravije namirnice na svijetu - brokula - weeklyhealthylife.com

Brokula - Zdravlje u jednoj namirnici


Zamislite namirnicu, koja daje sve neophodno za zdravlje, pomlađivanje i detoksikaciju organizma. Uz pomoć koje možete spriječiti alergiju, prehladu, artritis, rak i bolesti oka. Namirnicu, koja daje neophodnu energiju i vitalnost, a uz to pomaže i mršavljenju.

Da, takva hrana zaista postoji. Brokula je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne.


Evo 11 razloga zbog kojih trebate uvrstiti brokulu u Vaš svakodnevni meni.


1. Prevencija raka

Brokula sadrži svojstva koja oštećuju estrogene koji obično uzrokuju rak u tijelu. Istraživanja pokazuju da je brokula iznimno pogodna za sprječavanje raka dojke i maternice.


2. Redukcija holesterola

Brokula je namirnica čija se vlakna vežu sa žučniim kiselinama u probavnom traktu. To olakšava izlučivanje holesterola iz našeg tijela. Prema istraživanju Instituta za istraživanje hrane, određena vrsta brokule može smanjiti razinu LDL-holesterola u krvi za 6 posto.

 

3. Smanjenje alergijske reakcije i upale

Brokula ima značajne količine omega 3 masnih kiselina, koje su dobro poznate kao protuupalne. Uz to, brokula takođe može pomoći ljudima koji pate od artritisa, budući da brokula sadrži sulforapan, hemikaliju koja blokira enzime koji mogu uzrokovati uništavanje zglobova i time dovesti do upale.

 

4. Snažan antioksidans

Brokula sadrži antioksidante koji mogu pomoći tijelu na različite načine. Brokula je duboko koncentrisana vitaminom C, što je čini izvrsnom za imunitet. Osim toga, brokula također sadrži flavonoide koji učinkovito recikliraju vitamin C. Također je obogaćena karotenoidima luteinom, zeaksantinom, beta-karotenom i drugim antioksidantima važnim za zdravlje organizma.

 

5. Zdravlje kostiju

Brokula sadrži visok nivo kalcija i vitamina K, od kojih su oba važna za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze. Uz kalcij, brokula je takođe puna drugih hranjivih tvari poput magnezija, cinka i fosfora. Zbog tih svojstava, brokula je izuzetno pogodna za djecu, starije i majke koje doje.

 

6. Zdravlje srca

Antiupalna svojstva sulforafana, jednog od izotiocijanata (ITC) u brokuli, mogu biti u mogućnosti spriječiti (ili čak izliječiti) neke od oštećenih krvnih sudova koje mogu biti uzrokovane upalom zbog dijabetesa. Brokula je izvrsna za zdravlje srca jer sadrži vlakna, masne kiseline i vitamine koji pomažu u reguliranju krvnog prtiska u tijelu. Također pomaže u smanjenju lošeg holesterola, što dovodi do zdravog srca. Brokula pomaže u zaštiti krvnih sudova od oštećnja.

 

7. Dijeta

Brokula je dobar ugljikohidrat i ima veliku količinu vlakana koja pomaže u probavi, sprječava zatvor, održava nizak nivo šećera u krvi. Uz to, brokula je takođe odlična za mršavljenje jer je bogata vlaknima. To je idealno zeleno povrće koje možete uključiti u vaše salate i svakodnevno popunjavati pet boja povrća. Osim toga, brokula takođe sadrži proteine, što je čini prikladnim za vegetarijance koji inače ne mogu ispuniti svoj protein.

 

8. Izvrsna za detoksikaciju


Budući da je brokula bogata vlaknima, to može pomoći u uklanjanju toksina kroz probavni trakt. Osim toga, brokula je također puna antioksidansa koji pomažu u opštoj detoksikaciji tijela. Brokula ima posebne fitonutrijente koji pomažu u procesu detoksifikacije tijela. Brokula također sadrži izotiocijanate, koji pomažu u procesu detoksije na genetskom nivou.

 

9. Njeguje kožu

Njega kože ne uključuje samo sjaj, već i imunitet. Budući da je brokula središte antioksidansa i hranjivih tvari poput vitamina C i minerala poput bakra i cinka, brokula pomaže u održavanju zdrave kože. To znači da štiti kožu od zaraze i održava prirodni sjaj kože. Brokula je puna vitamina K, aminokiselina i folata, što je čini idealnom za održavanje zdravog imuniteta kože.

 

10. Njega očiju

Brokula sadrži beta-karoten, vitamin A, fosfor i druge vitamine kao što su B kompleks, vitamin C i E. Sve ove bogate hranjive tvari pogodne su za zdravlje očiju, jer pomažu u zaštiti očiju od  katarakte.

 

11. Protiv starenja

Budući da je brokula obogaćena vitaminom C, koja ima brojna antioksidativna svojstva, izvrsna je protiv starenje. Redovno konzumiranje  brokule  pomaže u smanjenju sitnih linija, bora, kožnih problema poput akni.