Blitva čuva mozak
Blitva čuva mozak - https://medjimurje.hr

Blitva čuva mozak


Blitva je izuzetno dobra za otklanjanje nervoze jačanje koncentracije.
Pored toga jača i krv, kosti te štiti kompletnu sluzokožu tijela.

Blitva ima široke i krupne mesnate listove sa vrlo malom stabljikom. Priprema se slično kao špinat. Dok je sasvim mlada može da se priprema i kao salata.
Ova biljka je izuzetno djelotvorna u podizanju imuniteta a takođe je i diuretik. Spada u niskokalorične namirnice kao i svo lisnato povrće. Bogata je vitaminom C, B, kao i karotenom. Takođe sadrži magnezijum, željezo, kalijum, mangan, kalcijum, a posjeduje i zavidnu količinu ugljikohidrata, proteina, celuloze i biljnih ulja.
Celulozna vlakna koja blitva posjeduje su jako važna jer za sebe vezuju višak vode i otrovne sastojke, ubrzavaju prolaz hrane kroz crijeva i otklanjaju tegobe tokom varenja.
Blitva je odlična za otklanjanje nervoze i jačanje koncentracije.
U narodnoj medicini listovi blitve se koriste za oblganje rana, a čorbice od blitve se daju onima koji boluju od upale bešike i bubrega. Kuvana blitva sa nasjeckanim bijelim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun pospješuje izlučivanje mokraće i čisti krv.
Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeakstanin, koje često nazivaju i vitaminima za oči. Oni spadaju u grupu karotenoida i povoljno djeluju na mrežnjaču oka, sprečavajući makularnu degeneraciju, koja je inače povezana sa starenjem, a u svijetu je najčešći uzrok sljepila. Istovremeno, čuvaju i ćelije epitela koji je odgovoran za dobar vid.