Krema od nevena
Krema od nevena - Kako Liječiti

Biljna kaša, oblog od listova kupusa i mast od nevena


Na bolna mjesta, tumore, tvrde otoke na zglobovima, tkivima, ožiljke poslije hirurških intervencij, stavlja se:

 

Noću

Kaša od gaveza ili nevena (sirov korijen gaveza izrendati i dobro dobro izmiješati sa mlakom vodom). Staviti na komad platna i obložiti na oboljelo mjesto.

Danju

Na oboljelu zonu može se staviti izdrobljen list bijelog kupusa ili mast od nevena,

PAŽNJA !

Tumore ne masirati

Kaše se mogu držati po 4 sata danju i 4 sata noću.

Oblog od kupusovog lišća se primjenjuje na sledeći način: litovi se operu vodom, ocijede; odstrani se odstrani se centralna nervatura i izlupa drvenim čekićem, tako da se iz listova ocijedi sok. Listovi se mogu koristiti u lkaom stanju ( potope se u ključalu vodu na dvije sekunde ili se drže na pari ).

Na krevet staviti jednu vunenu prostirku, preko njega čaršav, a preko njega platno sa rširenim listovima kupusa, koji treba da budu okrenuti glatkom stranom prema koži. Uciti oboljeli dio i učvrstiti zavojem tako da se ne pomijera, naročito kada se oblog stavlja preko noći. Ujutru skinuti oblog, oprati mjesto toplom vodom i dobro obrisati, a zatim namazati mašću od nevena. Soba gdje bolesnik boravi treba da bude dobro zagrijana.

U slučaju ulceroznog tumora, listovi kupusa se mogu potopiti u maslinovo ulje i ostaviti da odstoje 30 minuta do 1 sat.

Kada su rane inficirane sekretima, stavljaju se oblozi od kupusovog lišća, i to jedan preko drugg, tako da se sekret može polako eliminisati.

Oblog od kupusovog lišća djelotvoran je u slujevima: kancera, nekroze, opekotina, ekcema, akni, upale žlezda, oboljenja krvnih sudova, upale limfnih sudova, otoka, čireva, prišta na prstu, reumatskih neuralgija, lumbaga, išijasa, facijalne neuralgije, bubrežnih kolika, migrene, promrzlina, uboja, rana, varikoznog čira.