Biljke koje možete držati u spavaćoj sobi za bolji san
Biljke koje možete držati u spavaćoj sobi za bolji san -

Biljke koje možete držati u spavaćoj sobi za bolji san


Ništa ne može biti gore nego okretanje u krevetu cijelu noć. Nesanica je jako štetna za zdravlje, ali na sreću postoji prirodan način koji vam može pomoći. Jedan od najjednostavnijih načina za bolji san je napuniti spavaću sobu prekrasnim biljkama i cvijećem. Ove biljke će vam pružiti opuštajući učinak da brže zaspite.

Neki zdravstveni problemi poput stresa i anksioznosti takođe doprinose nesanici. Istraživanja su dokazala da provođenje vremena u prirodi smanjuje stres. Stoga je dobra ideja zadržati biljke i cvijeće u vašoj spavaćoj sobi. Ove kućne biljke pročišćavaju zrak oko sebe i popravljaju mnoge zdravstvene probleme.

 

Evo popisa nekoliko biljaka koje možete držati u svojoj spavaćoj sobi i imati bolji kvalitet sna.


Aloe vera

Aloe vera je biljka koja pročišćava zrak. Za razliku od ostalih biljaka, aloe vera noću oslobađa kisik i tako vam pomaže da bolje dišete. Najbolji dio ove biljke je da zahtijeva minimalnu njegu i lako raste.

 

Lavanda

Sa svojim lijepim mirisom, lavanda je pokazala da usporava broj otkucaja srca, snižava krvni krvni pritisak i nivo stresa. Studija kaže da lavanda smanjuje plač kod  beba i da im pomaže da lakše zaspe. Također smanjuje nivo stresa kod novih majki. Ulje lavande je zamjena koja pruža iste prednosti.

 

Jasmin

Jasmin miriše nevjerovatno. Vjeruje se da njegov miris ima prirodna ljekovita svojstva. Nekoliko je studija pokazalo da biljni miris ima pozitivan učinak na probleme spavanja i anksioznosti.

 

Bršljan


Bršljan  je jedna od najboljih biljaka koja poboljšava kvalitet zraka. Tvornica bršljanina upija toksine iz zraka i smanjuje plijesni u zraku za 94 posto. Unoseći ovu biljku u svoju spavaću sobu učinit će vam da lakše dišete i brže ćete zaspati.

 

Bambus

Također poznat kao palmina trska, ova mala biljka je fantastičan pročistač zraka. Oprostite se od bolesti i toksina u zraku ako držite ovu biljku u svojoj spavaćoj sobi. Zbog svog egzotičnog porijekla bambus pruža tropsku toplu atmosferu u spavaćoj sobi. Držite ovu biljku vlažnom i izbjegavajte direktno sunčevo svjetlo.