Osnovni praktični principi u pripremi čajeva
Osnovni praktični principi u pripremi čajeva - VideoBlocks

Osnovni praktični principi u pripremi čajeva


Poželjno je da se čajevi pripremaju potapanjem biljke u hladnu vodu, u trajanju od 12 časova, nakon čega treba izvršiti cijeđenje. Prije upotrebe treba ih umjereno podgrijati. Pripremaju se u emajliranom posuđu ili sudovima od stakla.

Nije preporučljivo koristiti suđe od aluminijuma. Cijeđenje se vrši kroz plastično cjedilo, gazu ili platno. Čajevi se čuvaju u flašama tamnije boje. Čajevi se mogu pripremiti u obliku infuzije: 1 punu kašikicu biljne mješavine, ili neke određene biljke, preliti sa 250 ml vrele vode i ostaviti da odstoji poklopjeno 2 minuta, a zatim procijediti.

Kada su pitanju zelene (svježe) biljke, kontakt sa vrelom vodom u principu traje 30 sekundi, poslije čega se čaj procijedi. Čajevi se piju po sistemu rotacije.

Obično se jedna mješavina čaja koristi 14 dana, nakon čega se prelazi na drugu mješavinu. Treba ih piti na prazan stomak, lagano u rijetkim gutljajima. Mogu se zasladiti medom.

 

Čaj od žive trave

Priprema se po principu infuzije u trajanju od 3 minute. Nezaobilazan je uliječenju svih vrsta raka, zajedno sa gavezm, nevenom i crvenom djetelinom.

Čaj od hajdučice

Preporučuje se u slučajevima raka materice, Takođe se preporučuje kod smetnji u toku menstrualnog ciklusa, kao i u menopauzi.

Čaj od žalfije

U svakodnevnoj primjeni, veoma je koristan u cilju zaštite od mnogobrojnih bolesti. Takođe je veoma uspješan protiv upale ždrijela i krajnika (koristi se za ispiranje gra i ždrijela).

Čaj za pročišćenje bubrega

  • Preslica 15 g
  • Kantarion 6 g
  • Kopriva 15 g
  • Troskavica 8 g

Preliti jednu punu kašičicu mješavine čaja sa 250 ml vode i ostaviti da odstoji 2 minuta.

Čaj od crnog luka

Preporučuje se protiv kašlja.

Način pripreme

2 glavice crnog luka sa ljuskom (veličine jajeta), 3 zdrobljena oraha, takođe sa ljuskom, kuvati u 1 litar vode 10-15 minuta. Procijediti i zasladiti medom. Piti lagano, u rijetkim gutljajima, u toku jednog dana.

Čaj od jabukove ljuske

Ljuske od jabuke ( mogu i osušene ), kuvati 3-5 minuta (1 puna kašičica usitnjene ljuske na 250 ml vode). Procijediti. Piti 3 šoje na dan. Preporučuje se protiv nesanice i psiho-motornih tegoba.

Čaj za smirenje

  • Jagorčevina 50 g (10 kašičica)
  • Lavanda 25 g (5 kašičica)
  • Kantarion 10 g (2 kašičice)
  • Šišarke hmelja 15 g (3 kašičice)
  • Korijen valerijane 5 g (1 kašičica)

Pomiješati pomenute biljke. 1 punu kašičinu ove mješavine preliti sa 250 ml vree vode i ostaviti poklopljeno 3 minuta, a zatim procijediti. Pije se kao mlak čaj, zaslađen medom, uveče pred spavanje.