Čaj koji leči od fibromijalgije, reumatičnog artritisa, multiplaskleroze i mnogo toga
Čaj koji leči od fibromijalgije, reumatičnog artritisa, multiplaskleroze i mnogo toga -

Čaj koji leči od fibromijalgije, reumatičnog artritisa, multiplaskleroze i mnogo toga


 

Majčina dušica je popularna vekovima, najčešće se koristila za lečenje različitih bolesti, od gripa do epileptičnih napada.

U srednjem veku se mešala u jednakim iznosima sa lavandom pa se posipala na podove crkava kako bi sprečila nastajanje bilo kakvih neprijatnih mirisa. Pored toga se koristila i za lečenje rana i sprečavanje infekcija.

Njena isparljiva esencijalna ulja poseduju visoka antireumatska, antiseptična, antigljivična, antiparazitska svojstva.

Njena redovna upotreba će smanjiti virusno opterećenje u telu, tako da je odlična u slučaju lupusa, tinitusa, sindroma hroničnog umora, multiplaskleroze, fibromijalgija, vrtoglavice, hašimotovog tiroitidisa i reumatičnog artritisa. Potrebno je da se pije po šolja čaja od majčine dušice radi lečenja ovih bolesti svako jutro.

Majčina dušica je bogata vitaminima i mineralima, uključujući gvožđe, kalijum i kalcijum, koji su izuzetno korisni za pravilno formianje crvenih krvnih zrnaca, regulaciju krvnog pritiska i distribuciju antioksidanasa u organizmu. Takođe obiluje folnom kiselinom, kompleksom B vitamina, vitaminom A i C.

Ona sadrži i bioflavonoide i isparljiva ulja, uključujući timol, koje je esencijalno ulje sa moćnim antioksidansnim svojstvima. Pored toga ima moćna svojstva za prevenciju raka, pošto je bogata terpenoidima poput ruzmarinčića i ursolne kiseline. Studije su pokazale da redovno uzimanje majčine dušice povećava količinu DHA (dekosaheksenska, omega 3 masna kiselina) u bubrezima, mozgu, ćelijskim membranama srca.

Eterična ulja majčine dušice pospešuju iskašljavanje i bronhijalna antispazmodična svojstva te su na taj način odlična u lečenju i prevenciji od:

-zapaljenja desni

-zapaljenja grla

-astme

-akutnog i hroničnog bronhitis

-kašalja 

-zapaljenja usta