Hrono ishrana
Hrono ishrana - My Culinary Stories

Mršavite dok jedete SVE! Koja je tajna hrono ishrane?


Želite da jedete sve a da ipak gubite težinu, imamo rješenje za vas, zove se hrono ishrana

Iako se ova dijeta koristi u Francuskoj još od 1986 godine, kod nas je tek od skoro postala popularna. Ne morate se zamarati količinom hrane i kalorijama zato što u ovoj posebnoj ishrani se obraća pažnja na kombinovanje hrane i vrijeme obroka.

Osnovno pravilo u ovoj ishrani je da vremenska linija između obroka mora biti najmanje 4 i maksimalno 6 sati. Tako bi idealni interval između obroka trebao biti 5 sati. Sve možete jesti za doručak: ugljikohidrate, bjelančevine i masti. Ali svakako izbjegavajte pšenicu i kukuruz. Možete koristiti sva ostale brašna: ječameno, heljdino, zobeno, speltino, raževo itd. Možete jesti i mesne proizvode, pa čak i slaninu. Ali, morate biti sigurni da su domaći i bez ikakvih aditiva.

Za ručak trebate konzumirati više proteinske hrane, kao što su: govedina, svinjetina, teletina ili janjetina, bez ugljikohidrata ili hljeba. Ako želite konzumirati ugljikohidrate, trebali biste jesti povrće, a svakako u svakodnevnu ishranu trebate uključiti svježe salate i povrće. Za večeru, trebate konzumirati hranu bogatu proteinima, kao što su: pileća prsa ili riba. Ponekad možete dodati sir u svoju salatu, ali to je vrijeme kada više niste u procesu mršavljenja. 

Što se tiče voća i slatkiša treba ih izbjegavati, ali ako baš morate uzeti nešto slatko najbolji izbor bio bi tamna čokolada s najmanje 70% kakaoa i sušeno voće kao što su smokve i šljive.

To su neka od osnovnih pravila  hrono ishrane.  U restriktivnom razdoblju, ne smijete konzumirati grickalice i voće jer sadrže velike količine šećera. Takođe, ne smijete konzumirati skrobno povrće i ugljikohidrate za ručak.

Šta je restrikcija?

Restrikcija je period detoksikacije organizma i gubljenja kilograma i moze da traje u zavisnosti od toga koliko je vama vremena potrebno da izgubite visak kilograma. To je individualna stvar, kod nekog traje krace kod nekog duže.

Oni koji nemaju problem sa kilogramima a žele da krenu na hrono ishranu, treba da budu na restrikciji barem 28 dana, dok se ne očisti organizam i onda prelaze na vanrestriktivni period. Vanrestriktivni period slijedi nakon restrikcije, to je period održavanja kilaže i trajni način ishrane i života.

Čak i kada se nalazite u vanrestriktivnom razdoblju, ne biste trebali brinuti o količini hrane, ali ne smijete jesti ništa između obroka. Apsolutno ništa! Takođe biste se trebali držati ovog pravila i u vanrestriktivnom periodu. 

 

U narednom periodu ćemo detaljnije pisati o samom programu hrono ishrane.

Hvala vam na čitanju i podijelite ovaj članak s prijateljima i porodicom.