Kako izgubiti kilograme pomoću Dukan dijete
Kako izgubiti kilograme pomoću Dukan dijete -

Kako izgubiti kilograme pomoću Dukan dijete


Dukan dijata ima 4 faze. Svaka od njih sadrži stroga (ali jednostavna pravila) koja će vam pomoći da izgubite kilograme. Pridržavanjem ove dijete pomoći će vam da  transformišete svoj način života u jedan zdraviji.

Ispod su navedene 4 faze koje trebaju da se prate zarad brzog gubitka kilograma

 

1. Napad faza

Prva i najagresivnija faza (u kojoj možete izgubiti i kilogram po danu) ove Dukan dijete traje do 10 dana, u zavisnosti od broja kilograma kojih želite da se otarasite. Evo kako osmisliti fazu napada:

1-2 dana u fazi napada ukoliko želite da oslabite 5 kilograma

3-4 dana u fazi napada ukoliko želite da oslabite između 5 i 10 kilograma

5-6 dana u fazi napada ukoliko želite da oslabite 10 i 20 kilograma

7-8 dana u fazi napada ukoliko želite da oslabite više od 20 kilograma

9-10 dana se ne preporučuje bez saveta lekara

Ovde su glavna pravila za napad fazu Dukan dijete:

-Morate popiti najmanje 1,5 litara vode dnevno kako ne biste preopteretili svoje bubrege i dehidrirali. Dukan dijeta je visoko proteinska dijeta zato je i veoma važno zaštititi svoje bubrege. 

-Morate uključiti 1,5 kašika ovsenih pahuljica (mekinja) dnevno. Možete ih jesti u kojem god obliku ili formi želite (može i sa jogurtom, mlekom).

-Morate hodati oko 20 minuta dnevno. Ovo je jedini trening koji je potreban i koji se preporučuje od autora Dukan dijete.

-Ako posle prvih 5 dana niste videli niikakav gubitak težine preći na fazu 2.

Ovo je lista dozvoljene hrane koji možete jesti:

-čista govedina, teletina ili zec

-piletina ili čuretina bez kože ( jer se tamo skuplja previše masnoće)

-pileća džigerica

-školjke i rakovi

- do 2 jajeta dnevno (može i više belanaca ali gledati da se žumanca ne uzimaju ako imate povišeni holesterol)

-niskokalorični i ne masni mlečni proizvodi (ispod 5% mlečne masti)

-začini, sirće, beli luk, senf, crni luk, sok od limuna i drugi začini..

-žvake bez šećera

2. Faza krstarenja

Druga faza dukan dijete traje onoliko koliko je potrebno da dostignete željenu težinu. To može da traje nedelju, mesec ili dva meseca u zavisnosti od cilja mršavljenja. Ovde su navedena pravila za drugu fazu Dukan dijete:

-mora se povećati unos mekinja na 2 kašike dnevno.

-mora se povećati dužina brzog hodanja na 30 minuta dnevno.

-mora se kombinovati hrana iz faze 1 sa hranom koja je dole navedena:

artičoke, asparagus, patlidžan, cvekla, brokoli, kupus, šargarepa, karfiol, celer, cikorija, krastavac, praziluk, pečurke, luk, paprike, bundeve, rotkica, soja, spanać, blitva, paradajz, repa

NAPOMENA: Alkohol je zabranjen tokom prve i druge faze. Kafa i čaj su dozvoljeni tokom bilo koje faze Dukan dijete al bez dodataka šećera.

Možete dodati i obrano mleko u kafu ali i ništa drugo.

3. Faza konsolidacije 

Ovo je trenutak kada ste došli do željene težine. Sada možete da jedete šta god poželite (da, bilo šta), ali da bi se izbeglo dobijanje kilograma potrebno je pridržavati se određenih pravila:

-za svaki kilogram koji ste izgubili morate da budete u ovoj fazi 5 dana. Ako ste izgubili 10 kila, recimo, onda trebate da budete u fazi konsoldacije 50 dana.

Trebali biste da jedete najmanje jednu voćku dnevno (možete jesti bilo koju vrstu voća osim banana, sušenog voća i trešanja).

Trebali biste da jedete 2 kriške integralnog hleba dnevno. Možete dodati i do 40 grama sir u obroke svaki dan (izbegavati one masnije sireve).

Dozvoljeno je jesti dve porcije (220 g svaka) skrobnih proizvoda nedeljno. Možete birati između integralnog pirinča, sočiva ili pasulja. Izbegavajte krompir i beli pirinač.

Jednom nedeljno možete jesti i svinjetinu ili jagnjetinu (preporučuje se da bud čisto meso). 

Morate imati jedan dan čistog proteina svake nedelje (dan iz napad faze). 

Dva puta nedeljno možete sebi dozvoliti i "proslava" obroke, koji podrazumevaju da možete šta god da pojedete, dal je to komad pice, neki pomfrit ili čokoladni kolač al se pridržavajte da to bude jedan obrok, da ne preterate kojim slučajem.

Ako j moguće pokušajte da sami pripremite ove "proslava" obroke i jedite ih što sporije i odmerenije, kako biste kontrolisali i uživanje i količinu.

4. Faza stabilizacije

Ovo je faza koja koja sadrži skup pravila za život, koja že vam pomoći da održite željenu težinu i zdrav način života.

Jedite 1-2 kašike ovsenih mekinja dnevno.

Ostanite aktivni i hodajte najmanje 30 minuta dnevno. Ostaćete aktivni, ukoliko koristite šetnju umesto lifta, ne koristite automobil za kraće destinacije... Ako i dozvolite da dobijete nekoliko kilograma nemojte dozvoliti da dobije i još koji pride.

2 dana nek vam budu čista proteinska (iz faze 1) u toku jedne nedelje.

Ne mojte da mislite da je Dukan dijeta toliko restriktivna, ne mojte sebe obeshrabriti na samom početku. Svaki poćetak je težak. Ali uvereni smo da vredi pokušati !