Kombuha čaj-tajna za dug život i besmrtnost
Kombuha čaj-tajna za dug život i besmrtnost -

Kombuha čaj-tajna za dug život i besmrtnost


Kombuha potiče iz Japana ali se u poslednjih nekoiko vekova ona široko upotrebljava i u Evropi i širom sveta. U početku je bilo namenjeni samo japanskoj kraljevskoj porodici i smatrao se strogo poverljivim.

Kako je kombuha otkrivena kod običnih ljudi?

Pre nekoliko milenijuma kada je kineski car pozvao japanskog cara u goste a pritom nagovešćujući da želi da bude obaspan posebnim poklonima, japanski car se odlučio da ga daruje receptom ovog čaja. Potom se kineski car odlučio da prosledi širokim narodnim masama ovaj čudotvorni recept.

Ovaj zdravi japanski napitak se takođe konzumira i u Rusiji, gde je nazvan "kvas čaj". Nakon toga, nastavio je svoje širenje po Pruskoj, Nemačkoj, Poljskoj i Danskoj. Tokom Drugog svetskog rata, može se reći da je "misteriozno" nestao, da bi se ponovo pojavio kod dr Rudolfa Skelnara koji ga je ponovo popularizovao koristeći čaj u medicinske tretmane, kako bi sprečio rak, visoki krvni pritisak, dijabetes i ostale bolesti metabolizma.

Ovaj čaj od gljive zapravo predstavlja jednu biohemijsku fabriku. Ova gljiva fermentacijom stimuliše različite kompleksne reakcije. Pravljenjem ovog čaja dobija se dosta korisnih sastojaka kao što su amino kiseline, vitamini, mlečna kiselina...

U Rusiji ova tečnost je takođe poznata i kao "ruski lek" jer leči od mnogih bolesti kao što su: dijabetes, umor, iscrpljenost, nervoza,  zatvor, reumatizam, proliv, upala krajnika, upala debelog creva, skleroze, lečenja protiv starenja...

Prema mišljenju istraživača, ima veoma detoksikujuće i antibiotičke karakteristike koje su od vitalnog značaja za biohemijske procese u organizmu.

Kombuha čaj pomaže u prevenciji hemoroida i opstipacije. Pomaže u problemima sa varenjem kao i u problemima sa kamenom u bubregu i urinarnim kanalom. A zašto je to tako? To je zato što kombuha čaj obnavlja ćelije, stimuliše metabolizam i detoksikuje krv.

U lečenju svih pacijenata, japanski doktori su pokazali da je kombuha čaj koristan u pomenutim slučajevima:

-U regulisanju acido-bazne ravnoteže

-reumatizam

-jačanje mišića nogu

-produžava životni vek

-poboljšava inhalciju i izdisanje

-lečenje mučnine

-smanjenje telesne težine

-jačanje bubrega

-smnjivanje nivoa holesterola u krvi

-sprečava pojavu bora

-prečišćavanje krvih sudova

-sprečava rizik od raka

-pomaže u slučaju nesanice

-tretira crvenilo i boginje

-stimuliše rast kose

-pomaže u oslobađanju simptoma menopauze

-sprečava hemoroide

-sprečava proliv

Kombuha čaj mogu da konzumiraju i deca zato što je potpuno bezbedno po njih. Ipak, nije preporučljivo da ga konzumiraju deca mlađa od godinu dana, pošto čaj sadrži enzime koji bi mogli da budu teški za njihov sistem za varenje.

Šta vam je potrebno kako biste pripremili ovaj čaj?

Pre svega potrebna vam je jedna posuda za kuvanje od 5 litara. Zatim, dodati 100 grama šećera i po kašičicu crnog i zelenog čaja po litri. Pustite ga da provri pa ga onda pustite da se ohladi. U međuvremenu, operite kombuhe sa toplom vodom, a zatim ih dodati u već pripremljen čaj. Potom treba da prekrijete tečnost sa gazom i pustite ga da odstoji 8 dana. 9-tog dana on je spreman za upotrebu.

 Ne možete jesti kombuhe jer nije jestivo. Sive je boje i ima oblik membrane punih slojeva. Ona je, u stvari, kombinacija raznih organizama kao što su bakterije, kvasci i sl. Ona ima i glikolne kiseline, koje se u normalnim uslovima proizvode u jetri. Možda će biti potrebno da se zasladi čaj. Ova glikolna kiselina ide direktno u krvotok, štiteći zdravlje.

 

Sastojci

 • kombuha čaj
  (neutralni, nepasterizovan iz (prodavnice))
  šolja x 2
 • Crni ili zeleni čaj
  šolja x 8
 • Šećer
 • Voda
  l x 3
 • Sok
  (voćni)
 • Med
 • voće
  (sitno seckano )
  x 2

Priprema

jednostavno
x 1
1 MIN
 1. 1

  Pre svega potrebna vam je jedna posuda za kuvanje od 5 litara.

 2. 2

  Zatim, dodati 100 grama šećera i po kašičicu crnog i zelenog čaja po litri.

 3. 3

  Pustite ga da provri pa ga onda pustite da se ohladi

 4. 4

  U međuvremenu, operite kombuhe sa toplom vodom, a zatim ih dodati u već pripremljen čaj.

 5. 5

  Potom treba da prekrijete tečnost sa gazom i pustite ga da odstoji 8 dana. 9-tog dana on je spreman za upotrebu.