Kako Vam kineski čaj značajno može poboljšati zdravlje
Kako Vam kineski čaj značajno može poboljšati zdravlje -

Kako Vam kineski čaj značajno može poboljšati zdravlje


Pomaže u gubljenju težine

Možda ste u okolini čuli da se priča o dijeti sa zelenim čajem. Postoje razne debate o tome da li je ova dijeta zaista učinkovita. Postoji istraživanje koje potvrđuje da je dijeta zelenim čajem zaista dala rezultata protiv gojaznosti.

Naravno, ispijanje čaja je samo jedan deo od ukupnog programa dijete. Kombinacijom ispijanja čaja, pravilnim vežbanjem i ishranom, sve zajedno će rezultirati ostvarenjem cilja za mršanjem i gubljenjem kilograma. Dakle preporuka za svakog ko želi ove rezultate je da pije zeleni čaj.

Borba sa holesterolom

Možete slobodno dodati šolju čaja na spisak za borbu protiv holesterola u svoju dijetu.

Nekoliko studija je pokazalo da zeleni čaj poseduje supstancu koja se zobe hipolipidemik, koja utiče na smanjivanje "lošeg" holesterola, a povećava količinu dobrog holesterola. Zeleni čaj je, zaista, sjajna preporuka.

Sprečava kvarenje zuba

Zeleni čaj je prirodni izvor floura, što znači da će imati uticaja na somo jačanje vaših zuba a i na prevenciju protiv stvaranja karijesa.

Međutim pijte ga pažljivo jer sigurno ne biste želeli da vam neko od vaših prijatelja kaže da vam se list zelenog čaja zaglavio između zuba. Šalu na stranu,  zeleni čaj se preporučuje za ovu svrhu.

Promoviše zdravu kožu

Da, moguće je poboljšati stanje vaše kože pijući samo čaj ! Tradicionalna kineska medicina koristi zeleni čaj za lečenje kožnih bolesti, uključujući i određene rakove kože.

Čaj sadrži različite antioksidanse, koji se nazivaju polofenoli, čija je direktna odgovornost za uklanjanje slobodnih radikala iz organizma. A slobodni radikali glavni su krivci za oštećenje i starenje kože ako su u našem organizmu predugo.

S tim u vezi se preporučuje konzumacija zelenog čaja.

Povećavanje imuniteta

 

 

Iako ovo nije dokazano rigoroznim naučnim studijama, početna istraživanja pokazuju da konzumiranje 3 šolje čaja dnevno moće da se poveća imunitet.

Ovo je povezano sa polisaharidima koji se nalaze u čaju. Ovo pomaže telu u borbi sa virusnim i bakterijskim infekcijama. Što je stariji list čaja on ima više polisaharida. Zaista vredi pokušati.

Manja kofeinska zavisnost

 

Da li vas kofein drži kao taoca ujutru? 

Klasična šoljica kafe sadrži oko 130 mg kofeina. Crni čajevi sadrže do 50 mg manje, a zeleni čak 60 i više % manje kofeina nego klasična šolja kafe.

Generalno je dobro poznato da ukoliko pijete kafu možete patiti i od treme, glavobolja ili vas, jednostavno, može držati do kasno u noć, dok šolja zelenog čaja može biti prava i zdrava alternativa za vas.

Preporučuju se šolja crnog ili zelenog čaja.

Potrebe za tečnošću

Neko bi rekao da napici sa kofeinom dehidriraju vaše telo. Najnovije studije su dokazale da ćete manje imati potrebu da pijete ukoliko pijete više od 1-1,5 šolje crnog ili  2 šolje zelenog čaja, jer čaj održava veliku hidriranost vašeg organizma i zadržava vodu u vašem telu. Stižu letnji dani, pa slobodno razmislite između čaja i piva.

Ukoliko niste probali da dodatne čaj vašoj redovnoj ishrani, možda ćete to sada učiniti. Potencijalne gorenavedene koristi izgledaju poprilično uverljivo.