Kako da detoksikujete vaš organizam čajevima
Kako da detoksikujete vaš organizam čajevima -

Kako da detoksikujete vaš organizam čajevima


Dosadni i uporni toksini nalaze se u našim telima po celi dan i čine nas nekako prljavim. Međutim retko ko od nas se odlučuje na hrabar potez detoksikacije, već nekako po navici prepuštaju stvari slučaju iliti drugim rečima rečeno ne rade zapravo ništa.

Kada pomenemo samu reč detoksikacija, mnogi od nas pomisle kao da je to neko odricanje bez koga se ne može živeti, predajemo se u samom startu bez borbe. Sam proces detoksikacije vršimo i svi mi nesvesno konzumirajući ga na litre i litre. Reč je o čaju.

Pogledajte kako se vrši detoksikacija čajem.

 

Zeleni čaj

Verovatno ste nekad imali da čujete o magičnom eliksiru kao što je zeleni čaj. Ispunjen beskrajnim antioksidansima, vitaminima, svakojakim opštedobrim sastojcima on je postao obeležje mnogih teretana-dijeta i dijetama koje brinu o vašem zdravlju.

Neke od karakteristika zelenog čaja:

a) pomaže da spali masti-postojeći antioksidansi pomaže da ubrza organizam što dovodi do spaljivanje energije šak i kad čovek nije aktivan.

b) poboljšava imunitet, bori se protiv prehlade i gripa.

c) Supermedicina govori da postoje izveštaji da nas može čuvati i da može sprečiti pojavu određenih vrsta rakova, artritisa i dijabetesa.

č) ima rehidrirajuće efekte na sam organizam

ć) neurološki je potvrđeno dasprečava degenerativne i neurološke bolesti kao što je Alchajmerova bolest. Ovo je tek mali spisak prednosti koje nudi zeleni čaj.

Japanski Mača čaj

Ako popijete jednu šolju Mača čaja to vam je isto kao da ste popili 10 šolj zelenog čaja. Mača je neverovatno popularan u Japanu a sada postaje sve šire i šire prihvaćeniji u svetu zbog svoje moći i režima detoksikacije. Neke od ključnih prednosti Mača čaju su:

a) sprečava rak sa svojim velikim brojem antioksidanasa kao što su katehini, koji traže i onesposobljuju slobodne radikale u organizmu.

b) sprečava bolesti srca i smanjuje holesterol lošeg tipa.

c) pomaže u bržem sagorevanju masti.

č) sadrži 5 puta više L- teanin, aminokiseline koja reguliše neurološke aktivnosti, od zelenog čaja.

Osvežavanje

Detoksikacija organizma sastoji se iz dva dela, jutarnjeg osvežavanja i večernjeg čišćenja debelog creva (objašnjeno u sledećem poglavlju). Jutarnje osveženje se bazira na zameni izgubljenih vitamina i elektrolita iz večernjeg čišćenja debelog creva.

Osvežavajući čaj treba da sadrži mešavinu sastojaka koji imaju visok nivo antioksidanasa, vitamina i raznih drugih dobrodelujućih  sastojaka za organizam. Mača čaj, koji je kod mnogih i omiljeni čaj, uglavnom je ključni sastojak ovog jutarnjeg osvežavajućeg čaja. Kao dodatak ovom čaju mogla bi da se navede ječmena trava.

Jedina nus pojava ovog napitka je što mu ukus nije baš najzadovoljavajuću pa se iz tog razloga preporučuju dodaci kako bi poboljšali ukus. Najbolje je koristiti steviu (prirodni zaslađivač), med, đumbir u prahu ili sok od limuna.

Čišćenje debelog creva

Iako zvuči prilično zastrašujuće, od suštinskog je značaja za organizam, da se putem detoksikacije oslobodi nagomilanih toksina, metala i ostalih štetnih supstanci.

Ključan sastojak ovog čaja je list Sene, koji ima neverovatno dejstvo na organizam. Svetska zdravstvena organizacija je dala saglasnost da se Sena koristi kao prirodni laksativ.

Da bi list Sena došao do punog izražaja najbolje ga je ukombinovati zajedno sa sušenom korom od pomorandže, maslačkom, listom koprive, limunovom travom. Ovi navedeni sastojci ne samo da će popraviti i poboljšati ukus čaju nego će i doprineti i povećavanju ekekata za čišćenje debelog creva. Svaki od ovih sastojaka treba uzeti kao bitan sastojak detoks čaja.

 

Rutina

Kada znate sve o prednostima i moćima čaja za detoksikaciju, trebalo bi da znate kako da gakoristite u svakodnevnom životu. Videćete da je to nenametljivo i veoma jednostavno da uradite.

 

Jutro

Čim ustanete iz kreveta prokuvajte vodu, dodajte kriške limuna ili sok i đumbir. Ovo pomaže kod buđenja svih organa i pokretanja organizma.

20 minuta nakon toga napravite jutarnji osvežavajući čaj dajući sebi antioksidanse, vitamine i energetski podsticaj koji vam je neophodan za ostatak dana.

Dan

Tokom dana popijte šolju zelenog čaja, čistog zelenog ili mešavinu zelenog sa jasminom. Beli čaj je takođe prihvatljiv.

Noć

Da bi vaš čaj za čišćenje debelog creva došao do izražaja kupiti sve gore navedene sastojke. Ništa ne izostavljati.

Primenjujte ovu rutinu jedne, dve ili četiri nedelje i zapažajte i zapusujte promene koje se dešavaju. Ali zapamtite samo jedno, da ova celokupna promena iziskuje na samo upotrebu ovih čajeva već i kompletnu promenu ishrane pa i ponašanja samog konzumenta. Srećno i idite do kraja. Bez odustajanja. Prijatno!