ZOVA (Sambucus nigra)
ZOVA (Sambucus nigra) - Plant Identification

ZOVA (Sambucus nigra)


Visoko razgranato drvo 1-8 m,koje ima bijelu srž i sivu koru. Listovi su raspoređeni u grupe od po 3-7. Cvjetovi su mali bijeli ili zeleno-žuti grupisani u razgranate cvasti, veoma jakog mirisa. Plod je crna, sjajna bobica sa purpurno ljubičastim sokom.

Stanište

Raste po šumama, pored ograda i kraj puteva.

Upotrebljivi dijelovi

Cvjetovi, plodovi i kora.

Sakupljanje

Cvjetovi se beru u maju-junu, kada su potpuno formirani. Siječe se cijela cvast te se suši u sijenci ili na suncu pokriveno papirom. Čuvaju se u papirnim vrećicama daleko od vlage. Plodovi se beru zreli u septembru-oktobru i suše se u zagrijanim prostorijama. Kora se skida u septembru- oktobru.

Farmakološko dejstvo

Pospješuje mokrenje, izaziva znojenje, podstiče pražnjenje crijeva, sredstvo za umekšavanje, protiv zapaljenja, sredstvo koje pomaže stvaranju mlijeka, smiruje kašalj.

Terapeutske indikacije

Otok, trbušna vodena bolest, hronična upala bubrega, kamen u mokraćnoj bešici, upala mokraćne bešike, kostobolja, zatvor, konjuktivitis, upala očnih kapaka, čmičak, ekcem, koprivnjača, čir, bronhitis, šarlah i grip.

Način upotrebe

Infuzija

1 kašika cvjetova treba da odstoji u 250 ml vrele vode 3 minuta. Piti 3 šolje dnevno, zaslađeno medom uvijek poslije jela kod bronhitisa, šarlaha i kostobolje.

Spolja

Rastvor za ispiranje kod očnih infekcija i u slučaju upale nosne sluznice i kijavice za inhalaciju. 50 gr cvjetova kuvati 3 minuta u 1 litar vode da odstoji 10 minuta.

Sok dobijen od 20 gr plodova zaslađen sa kašikom meda preporučuje se kao laksativ. Pije se ujutru, mlako.

Kora sadrži supstance koje imaju laksativno i diuretično svojstvo.

Priprema se u obliku dekokta: kuvati 2 šake kore u 1 litru vode dok tečnost u pola ne ispari. Piti 3 puta dnevno ujutru, u podne i uveče. Ujutru se pije na prazan stomak. Uspješno djeluje kod vodene bolesti, zadržavanja mokraće, upale bubrega praćene otocima, bubrežnih napada reumatizma i kostobolje.