Zdravstvene prednosti Hibiskus čaja
Zdravstvene prednosti Hibiskus čaja - theteatrove

Zdravstvene prednosti Hibiskus čaja


1. Smanjuje visok krvni pritisak

Naučne studije pokazuju da svakodnevno konzumiranje hibiskus čaja može koristiti ljudima sa blago povišenim krvnim pritiskom. U šestonedjeljnoj studiji objavljenoj u Journal of Nutrition, istraživači su otkrili da hibiskus čaj ima veći efekat snižavanja sistolnog krvnog pritisaka nego u placebo grupi, na 65 odraslih osoba sa blago povišenim krvnim pritiskom ili pre-hipertenzija.
Studije su takođe otkrile da hibiskus čaj može smanjiti krvni pritisak kod dijabetičara tipa 2.

 

2. Pomaže pri snižavanju holesterola

Smatra se da antioksidativna svojstva u hibiskus čaju takođe koriste ljudima sa visokim holesterolom. Studije na životinjama su pokazale da hibiskus čaj može smanjiti ukupni holesterol i nisko-lipoproteinski (LDL) holesterol, poznat kao "loš" holesterol.

Druge studije pokazuju da hibiskus čaj može smanjiti nivo holesterola kod osoba sa metaboličkim sindromom ili dijabetesom.

 

3. Čaj za dijabetičare

U studiji objavljenoj u časopisu Alternativna i komplementarna medicina u 2009. godini, naučnici su otkrili da hibiskus čaj značajno smanjuje LDL holesterol i ukupni holesterol, i podiže lipoprotein visoke gustine (HDL) u 53 tipa dijabetesa 2.

Druga studija iz 2009. godine tvrdi da svakodnevno konzumiranje hibiskus čaja može da smanji krvni pritisak kod dijabetičara tipa 2.


4. Pruža zaštitu jetre

Hibiskus čaj može da pomogne kod lečenja bolesti jetre. U studiji objavljenoj u časopisu Food and Chemical Tokicologi 2000., istraživači su otkrili da su se značajno smanjila oštećenja jetre kod pacova sa toksičnom jetrom.

 

5. Ublažava simptome anksioznosti i depresije

Hibiskus čaj smiriuje nervni sistem. U studiji objavljenoj u Journal of Pharmacologi u 2012. godini, naučnici su otkrili da su flavonoidi, antocijani i Anthocianidins u hibiskusu imaju potencijalno antidepresivno dejstvo. Druga studija iz 2012. godine utvrdila je da druge hibiskus vrste mogu pomoći u smanjenju depresije kod miševa.

 

7. Prednosti mršavljenje

Hibiskus čaj takođe može biti korisna komponenta za program mršavljenja. Hibiskus čaj je niskokaloričan, a to je diuretik biljka koja pomaže u izbacivanju toksina i viška tečnosti u telu. U studiji objavljenoj u časopisu Food & function u 2014. godini, naučnici su otkrili da hibiskus može da smanji gojaznost, i poboljšati oštećenu jetru kod gojaznih osoba. Istraživanje objavljeno u časopisu Medical hipoteza u 2002. takođe ukazuje na to da hibiskus čaj može biti alternativa za gubitak težine.

 

8. poboljšava varenje

Smatra se da hibiskus čaj pomaže kod varenja , a takođe se smatra se da poboljša kvalitet crijeva i funkciju bešike. Diuretička svojstva hibiskus čaja takođe pomažu u tretiranju zatvora i poboljšavaju snagu gastrointestinalnog sistema.

 

9. Jača imuni sistem

Visoka količina vitamina C u hibiskus čaju smatraju se velikim borcem za imuni sistem a može da pomogne i u sprečavanju protiv prehlade i gripa. Ima sposobnost da smanji tjelesnu temperaturu, a samim tim hibiskus čaj koristi i ljudima sa groznicom.

 

10. Poboljšava kvalitet kože

Anti-inflamatorno i antioksidativna svojstva u hibiskus čaju kao što su vitamin C i A mogu efikasno tretirati alergije, akne, ožiljke, opekotina od sunca, ekcem na koži.

 

Hibiskus čaj i mjere predostrožnosti

Budite oprezni pri konzumaciji hibiskus čaja i da ne kombinujute hibiskus sa TYLENOL-om, ili bilo koji druge slične lijekove.

Diuretski efekat napitka može da poveća brzinu koja oslobađa paracetamol iz tela. Iako ima dosta zdravstvenih koristi od hibiskusa čaja, najbolje je da se konsultujete sa svojim primarnim lekarom pre nego uzmete čaj.