ŽALFIJA (Salvia officinalis)
ŽALFIJA (Salvia officinalis) - Wikimedia

ŽALFIJA (Salvia officinalis)


Polu-drvenasta, polu-zeljasta biljka sa uspravnim stablom. Raste do 70-80cm i veoma je razgranata. Stabljika i grane su prekriveni bijelim vlaknima. Listovi imaju zeleno-srebrnastu boju. Imaju aromatičan ukus i blago gorkast. Cvjetovi su ujedinjeni u cvast i u obliku klasa i ljubičaste su boje. Žalfija se može kultivisati samo u bašti a treba je saditi na sunčanom tlu. Cvjeta u junu-julu.

Sakupljanje

Listovi i cvjetovi ili cijela biljka se sakupljaju u vrijeme cvjetanja. Sušenje biljke treba obaviti u sijenci u provjetrenim prostorijama.

Farmakološko dejstvo

Protiv znojenja, tuberkuloze, pročišćava krv, protiv zapaljenja, protiv zaraznih klica, sprečava nadimanje, smanjuje razinu šećera u krvi, smanjuje temperaturu, za iskašljavanje, protiv grčeva, zaustavlja razvoj bakterija, pomaže menstrualni ciklus tese koristi kao afrodizijak. Nije preporučljiv kod dojilja jer redukuje količinu mlijeka tokom laktacije.

Terapeutske indikacije

Otežano pražnjenje žučne kese, upala debelog crijeva, hronični bronhitis, dijabetes, proširene vene, upala vaginalne sluznice i reumatizam.

Kako se koristi

U vidu rastvora za ispiranje se stavi 5gr mješavine žalfije i kamilice na 100 ml vode. Ukoliko se često pije ovaj čaj daje energiju, sprečava infarkt i blagotvorno djeluje u slučaju paralize. Žalfija se koristi kod oboljenja kičmene moždine, poremećaja endokrinog sistema (žlijezda), podrhtavanja udova tako što se piju dvije šolje čaja dnevno.

Infuzija

250 ml vrele vode preliti preko 1 kašičice žalfije ostaviti poklopljeno 2 minuta i procijediti.