Žalfija kao borac protiv upala, krvarenja i prekomjernog znojenja


Žalfija se kroz istoriju mnogo koristi bilo u kulinarske ili medicinske svrhe. Drevni Egipćani koristili su žalfiju kao lijek za plodnost. U prvom vijeku grčki ljekar Dioscorides prijavio je da je esencijom iz žalfije zaustavio krvarenje iz rana i čireva, kao i da ju je koristio za čišćenje čireva. On je takođe preporučio čaj od žalfije za liječenje promuklosti i kašlja. Travari su je koristili i za liječenje uganuća, oteklina, čireva i krvarenja.

Čaj napravljen od listova žalfije ima dugu istorijsku primjenu kod liječenja upale grla i kašlja tako što se grlo ispira čajem. Travari su je takođe koristili za reumatizam i prekomijerno menstrualno krvarenje. Posebno je korisna za jačanje nervnog sistema. 

Čaj ili infuzija od žalfije je posebno dobra za pacijente koji pate od groznice i pacijente koji pate od nervnih bolesti. Ima značajnu ulogu kao lijek ali u malim i često ponavljanim dozama. Vrlo je korisna kao stimulans za želudac i za varenje uopšte.

Smatra se da je koristan lijek za tifus, bolesti jetre, bubrega, krvarenja iz pluća, želuca, za prehlade, bolove u grlu, angine, male boginje, za bolove u zglobovima, letargije i paralize. Šolja jake infuzije je odlična za glavobolju i nervni sistem. 

Žalfija se dosta koristi za grlo, upale desni kao i za čireve u ustima. Folne kiseline iz žalfije su posebno dobre protiv Staphilococcus aureus. Dokazano je da ulje od žalfije efikasno protiv Escherichia coli i Salmonella vrste, kao i protiv filamentoznih gljiva i kvasaca kao što je Candida albicans. Žalfija ima visok nivo tanina pa se može koristiti i za liječenje infantilne dijareje. 

Žalfija smanjuje napetost u glatkim mišićima a može se koristiti za inhaliranje parom kod napada astme. Odličan je lijek za otklanjanje sluzi iz zagušenih disajnih puteva i za sprečavanje sekundarne infekcije.

Može se koristiti kod nadimanja i drugih probavnih smetnji, a takođe je dobra za liječenje dismenoreje. Njena gorka komponenta stimuliše crijeva, protok žuči i funkciju pankreasa, dok eterično ulje stimulativno djeluje na varenje. 

Ova biljka je takođe pogodna za liječenje nervoze uzbuđenja i vrtoglavice. 

Pomaže ženama u menopauzi. 

Godine 1997, Nacionalni institut za medicinu u Velikoj Britaniji sa svojim članovima ispitivao je upotrebu i iskustva sa žalfijom. Od 49 ispitanika, 47 je koristilo žalfiju za ublažavanje simptoma ženama u menopauzi.

Skoro svi ispitanici su koristili žalfiju za noćno znojenje zbog njenog estrogenskog efekta. Starosna dob žena u menopauzi je od 40 do 64 goine. 43 stručnjaka su primijetili da žalfija pomaže kod infekcija, naročito kod gornjeg respiratornog trakta, takođe kod upale desni i upale grla, u obliku čaja za ispiranje. Druga glavna oblast koju su naglasili ispitanici je njena upotreba kao tonika protiv umora, nervne iscrpljenosti, imunog sisitema, lošeg pamćenja i kocentracije u bilo kom uzrastu.

Žalfija je propisan kao čaj od 37 stručnjaka, alkoholna tinktura od 30, svježe tinkture od 14, svjež sok od 2, dok svjež list od 1 (Beatti i Denham, 1998). Dokumentovano je da žalfija pomaže ženama kod znojenja u menopauzi. U jednoj studiji prekomijerno znojenje je uzrokovano trovanjem. Znojenje je smanjeno kada su učesnici dali bolesniku vodeni ekstrakt od svježeg lista žalfije.

Žalfija se takođe koristi za liječenje nekih slučajeva dismenoreje i menstrualne nepravilnosti ili amenoreje

U studiji koja je uključivala 20 zdravih dobrovoljaca dokazano je da ulje od žalfije poboljšava pamćenje.
U međuvremenu aktivnost žalfije i njenih sastojaka su ispitivani u potrazi za novim lijekovima za liječenje Alchajmerove bolesti sa obećavajućim rezultatima. 
ESCOP (evropska naučna zadruga na Fitoterapiji) ukazuju na njenu upotrebu kod zapaljenja poput stomatitis, gingivitis, faringitis i hiperhidroze (ESCOP, 1997). 

Žalfija dokazano pomaže ili ublažava simptome raznih bolesti kao npr: crijevne infekcije, uboda insekata, gljivične infekcije, gingivitisa, krvarenja iz stomaka ili pluća, malih boginja, noćnog znojenja, oralnih zapajenja. Takođe pomaže kod nedostatka apetita, pomaže kod varenja i nadimanja, reumatizma, neredovnog ili oskudnog menstrualnog krvarenja, u menopauzi, Alchajmerove bolesti, prekomijernog menstrualnog krvarenja. 

Uzima se kao tečnost za ispiranje i umirivanje upale grla, desni i raznih zapaljenja u ustima. Biljka može da bude toksična kada se uzme prekomijerna doza ili kada se uzima duži period, pa treba biti oprezan i posavjetovati se sa svojim ljekarom prije korišćenja. Žalfiju ne treba da koriste trudnice, dojilje i ljudi koji imaju epileptičke napade. Takođe žalfiju ne treba koristiti za suzbijanje znojenja kod groznice.