Uopšteno o biljkama


Zdrav covjek ima milion želja a bolestan samo jednu. Na žalost ovoga se sjetimo samo kada smo bolesni. U današnje vrijeme kad je zagadjena voda, zemlja i vazduh krajnje je vrijeme da počnemo misliti o svom zdravlju i kako da poboljšamo svoj svakodnevni život. Na sreću u prirodi je sve postavljeno tačno onako kako treba da bude, pa tako za svaku bolest postoji biljka koja je liječi.

Držeći se strogo provjerene literature a i svog ličnog iskustva mi ćemo se potruditi da vam pomognemo da nadjete sve sto vam je potrebno da ostanete zdravi i fizički i psihički, što je priznaćete i sami jako teško u današnje vrijeme. Biljke same ne mogu da nam pomognu ako ne mislimo pozitivno, ne krećemo se na svježem vazduhu i ne družimo sa pozitivnim ljudima.

Od danas zajedno sa vama mijenjamo svoj pogled na život oko nas. Pa krenimo.


Sušenje biljaka

Da bi smo sačuvali biljke u što dužem vremenskom periodu iste je potrebno pravilno osušiti i uskladištiti. Pri sušenju biljaka je potrebno voditi računa da se ne izgubi boja i miris biljke jer time biljka gubi blagotvorna svojstva. Sakupljene biljke treba rasporediti u što tanjem sloju najbolje na platno i sušiti u što kraćem vremenskom periodu.

Najbolje je obaviti sušenje u sijenci i dobro provjetrenoj prostoriji. Ako sušimo bijele cvjetove, korijen ili koru biljke onda iste direktno izlazemo suncu.U sijenci se suše listovi, obojeni cvjetovi i pupoljci.

Plodove je najteze osušiti, pa ih je najbolje sušiti brzo pri visokim temperaturama. Za ovu svrhu moze poslužiti i pećnica. Osušene biljke treba staviti u platnene ili papirne vrećice. Ovako upakovano bilje ima rok trajanja 1-2 godine, nakon čega gubi ljekovita svojstva.

Iz biljaka se ljekovita svojstva mogu izvlačiti na nekoliko načina kao na primjer spravljanjem infuzije, dektota, macerata idr.

Infuzija

se dobija držanjem biljke u vreloj vodi oko 2-3 minuta a zatim se ocijedi. Mjera za infuziju je 1 kašikica biljke na 250 ml vrele vode. Ovu metodu je najbolje koristiti za listove i cvjetove.

Dekokt

se pravi tako što se stavi 1 kašikica biljke kojoj se dodaje 250 ml vrele vode i kuva se 5-30 minuta. Ova metoda se koristi za drvenaste dijelove biljke kao što su korijen i kora.

Macerat

se dobija držanjem usitnjene biljke u hladnoj vodi do 12 sati. Najviše se koristi kod imele sljeza ili lana. Ovaj čaj se pije ne zasladjen ili zasladjen medom.

Kataplazma

(oblog) se dobije od usitnjene biljke koja se natopi vodom,alkoholom ili uljem,zatim stavi u gazu ili vrećicu te se stavlja na oboljelo mjesto.

Tinktura

alkoholni rastvor a dobija se tako sto se koristi etil alkohol jačine 40-70%, 20gr. biljke i 100ml alkohola. Biljka se stavi u flasu i doda alkohol. Promućkati svaki dan i drzati tako 10-14 dana. Poslije toga procijediti i čuvati u zatvorenoj flasi. Koristiti u obliku kapi koje se rastvore u vodi ili čaju.

Ljekovito ulje

se pravi tako sto se biljka prelije sa kvalitetnim uljem najbolje hladno cijedjenim maslinovim i tako drži 3-6 nedjelja.

Kupke

Za kupke se koristi 200 gr bilja i 5 l hladne vode. To treba da stoji 12 sati a zatim ugrije, procijedi i sipa u vodu za kupanje.


Odmjeravanje biljne materije


1 puna kašičica

  • listova 2-3 gr
  • cvjetova 3-4 gr
  • sjemenki 8-10 gr
  • korijena 5-7 gr
  • kore 6-7 gr
  • plodova 5-6 gr