Troskavica (Polygonum aviculare)
Troskavica (Polygonum aviculare) - Piante erbacee

Troskavica (Polygonum aviculare)


Troskavica je zeljasta jednogodišnja biljka dijelom položena na zelju, veoma razgranata, sa tankim grančicama, uzdužno prekrivenim lišćem, raste na neobrađenom tlu i pored puteva.

Listovi kod troskavice su potpuno elipsasti, kopljasto zasiljeni na oba kraja, bez drške, smješteni su na čvorovima stabljike, koje na mjestima imaju neku vrstu opnastog, beličastog omotača.

Cvjetovi troskavice su crvenkasti, zeleni ili bijeli, raspoređeni pojedinačno, ili po 2-4 u osnovici unutrašnjeg dijela istova. Cvjeta od juna do septembra.

Staništa

Raste po neobrađenim površinama, pored puteva itd.

Upotrebljivi dijelovi

Cijela biljka, bez korijena.

Sakupljanje

Sakupljanje troskavice se obavlja od maja do jula kada je biljka u cvatu. Suši e na tavanu ili u sušarama. Pri skupljanju, biljka se otrese od prašine i odstrane se deblji dijelovi stabljike.

Uslovi za upotrebu

Biljka troskavice ne smije imati deblje dijelove stabljike, kao ni strana tijela, treba da sačuva svoju prirodnu zelenu boju, da bude bez mirisa, a ukus da djeluje kao adstrigens ( skuplja usta ).

Aktivna svojstva

Flavonozid, tanin, i supstanice bogate salicilnom kiselinom, vitamin C.

Farmakološko dejstvo

Troskavica pospješuje mokrenje, izaziva čišćenje crijevaa, izaziva skupljanje, kao pomoćno sredstvo u liječenju plućne tuberkuloze, zaustavlja krvarenje, protiv upala.

Terapeutske indikacije

Povišen krvni pritisak, upala crijeva, proliv, zapaljenska oboljenja respiratornog trakta kao i urinarnog trakta, kostobolja, reumatizam, artritis, anemija, oporavak poslije bolesti, krvarenje, proširene vene, hemoroidi.

Način upotrebe

Infuzija

20g biljke troskavice potopljene u 1 litar vode, ugrijati i ostaviti da jedanput provri, nakon čega treba odstojati 3-5 minuta. Piti u toku jednog dana.

Spolja

Stavlja se na rane. Biljka se popari, a zatim se napravi kaša koja se stavlja na ranu.

 

Pažnja

Troskavica se ne preporučuje se pacijentima koji su pod tretmanom antikoagulanata (sredstva za sprečavanje zgrušavanja krvi).