Sjemena i plod lljekovitog bilja
Sjemena i plod lljekovitog bilja -

Sjemena i plod lljekovitog bilja


Laneno sjeme

Zrelo osušeno laneno sjeme upotrebljava se kao oblog za otvaranje čireva. Sjeme potopljeno u toploj vodi previje se zajdeno sa izdvojeno sluzi na otečeno mjesto.

Slačinino sjeme

Brašno napravljeno od slačininog sjemena upotrebljva se za liječenje reumatizma. Od brašna se pravi gusta kaša koja se topla previje na obolljelo mjesto i drži dok ne počne koža da crveni. Da bi se pripremila kaša za jedno oblaganje uzima se 20-100 g slačičinog brašna.

Kim

Suv zreo plod upotrebljava se kao dodatak odnosno kao začin raznim čajevima i jelima (čorbe, salate i dr.). Može da se melje i kuha zajedno sa kafom. Uzima se protiv nadutosti, a može da se uzima dnevno po pola kafene kašike (oko 5 g). Ova količina prokuha se u čorbi, kafi ili čaju. Pije se jedna šolja dnevno.

Moračev plod

Osušen i zreo plod upotrebljava se protiv nadutosti, protiv blova u trbuhu i kao dodatak, odnosno začin raznim jelima. Od ovog ploda priprema e čaj tako što se pol kafene kašike prelije šoljom ključale vode, kuva 15 minuta, povremeno promiješa zatim procijesi i pije.

Kičica

Upotrebljava se osušena i isjeckana cijela biljka zajedno sa lijepim otvorenocrvenim cvjetovima. Od ove biljke priprema se čaj tako što se jedna kafena kašika (oko 5 g biljke) prelije šoljom ključale vode i poklopi, povremeno promiješa i nakon pola sata  procijedi. Uzima se kao lllijek za popravljanje apetita, za jačanje i za bolje varenje hrane. Pije se jedna šolja prije jela.