Pojedine kontraindikacije u korišćenju ljekovitog bilja (Prvi dio)
Pojedine kontraindikacije u korišćenju ljekovitog bilja (Prvi dio) -

Pojedine kontraindikacije u korišćenju ljekovitog bilja (Prvi dio)


Anis

Ne preporučuje se osobama koje boluju od čira na želucu i kolitisa. Ne treba ga dugo čuvati, jer plodovi ove biljke vremenom postaju otrovni. Prije svake upotrebe treba spremiti novu, svježu dozu čaja ( ne čuvati za sledeći dan ).

Hajdučica

Prisustvo ahileina ima toksično dejstvo u slučaju predoziranja. Ahilein, pod uticajem jednog specifičnog enzima, hidrolizuje se oslobađajući etarsko ulje i cijanovodičnu kiselinu, sa otrovnim dejstvom. Trovanje se manifestuje grčevima, praćenim stanjem uznemirenosti i nervoze. Ne koristi se za svježe rane pošto ih iritira. Preporučuje se za korišćenje starih i inficiranih rana.

Boranija

Nekuvana zrna su otrovna. Ako se uzimaju u prijesnom stanju, izazivaju upalu gastro-intestinalnog trakta ili eneritis praćen krvarenjem.

Lazarkinja

U velikim dozama dovodi do trovanja koje se manifestuje glavoboljom, nesvesticom i mučninom, a u pretjerano velikim dozama je smrtonosna.

Mrtva žuta kopriva

Prporučuje se uptreba svježih cvjetova, jer pri sušenju gube aktivna dejstva.

Vres

Sa biljkom treba rukovati veoma oprezno, jer su zabilježeni slučajevi trovanja kako ljudi, tako i životinja.

Nana

Može imati toksično dejstvo samo u slučaju predoziranja.

Maslačak

Mliječni sok konzumiran u većim količinama može izazvati trovanje, mučninu, povraćanje, proliv, srčanu aritmiju.

Pelin

Nije preporučljiv za trudnice, dojilje i osobe koje pate od neuroza ( nervnih oboljenja ). Ne smije se predozirati, jer u suprotnom dovodi do trovanja, čiji su simptomi nervna uznemirenost, halucinacije, grčevi, trzanje mišićća, gubitak svijesti i smrt. Tretman ne treba trajati dužeod dvije sedmice. Produžena upotreba uzrokuje psihičke poremećaje, drhtanje, oslabljeno pamćenje, mučninu.

Rusa

Treba je koristiti oprezno jer može izazvati trovanje, povraćanje, usporeno disanje, delirijum, halucinacije.

Kantarion

Izaziva povećanu osjetljivost na svjetlost, što znači da osobe koje se liječe kantarionom treba da izbjegavaju prekomijerno izlaganje sunčevim zracima. Simtomi koji se manifestuju su: otečenost, svrab, otok na usnama i očnim kapcima.

 

Nastavak pročitajte u drugom dijelu Pojedine kontraindikacije u korišćenju ljekovitog bilja (Drugi dio)