ORAH (Juglans regia)
ORAH (Juglans regia) - Pinterest

ORAH (Juglans regia)


Od ovog drveta se u medicinske svrhe koriste listovi i zelena kora plodova.

Stanište

Plodonosno drvo koje se kultiviše a može se naći da raste i divlje. Listovi se sakupljaju u junu-julu i suše se na sjenovitom mjestu. Kore plodova se sakupljaju kad orasi potpuno sazriju i suše se u tankom sloju. Osušeni listovi treba da sačuvaju svoju boju a ljuske ne smiju da potamne a sakupljaju se prije nego što dobiju kestenjastu boju.

Farmakološko dejstvo

Za prečišćavanje krvi, izaziva stezanje, protiv bijelog pranja,snižava nivo šećera u krvi, protiv ekcema, protiv upala, sprečava infekcije mokraćnih puteva.

Terapeutske indikacije

Upala crijeva, crijevni katar, upala jetre, šećerna bolest, proliv, bubrežne infekcije, ekcemi, čirevi, upala krajnika, upala kičmene srži, prišt na prstu. Kod proliva se 1 kašičica lišća prelije sa 250 ml vrele vode te pusti da odstoji pola minute.

Spolja-dekokt

15 gr lišća na 250 ml vode:koristi se za ispiranje usne duplje i ždrijela kod stomatitisa(zapaljenja sluzokože usne duplje), zapaljenja desni te infekcije grla i grkljana.

Mast za rane

15 gr usitnjenog lišća treba da odstoji u 100 ml ulja na sobnoj temperaturi 7 dana. Zatim se posuda sa uljem stavi u drugu posudu sa ključalom vodom i ostavi da tako odstoji 3 sata. Nakon ovoga se ulje procijedi, doda se 15 gr pčelinjeg voska i ponovo zagrijava na isti način kao i prvi put 30 minuta. Skloniti sa vatre te miješati dok se ne ohladi.

Protiv svraba, čak i šuge te peruti koristi se dekokt od svježih listova za ispiranje. Protiv opadanja kose koristi se dekokt od orahovog lišća koji se utrljava u kosmati dio glave i to što češće.

Način upotrebe

Infuzija

250 ml vrele vode preliti preko 1 kašičice sitno isjeckanog lišća i ostaviti da odstoji pola minute.

Tonik

Oko 20 nesazrelih oraha isjeći na četvrtine i staviti u flašu. Preliti sa 1 litrom votke jačine 40% tako da prekrije orahe. Začepiti flašu te je držati na suncu 2-4 sedmice ili pored peći. Tečnost se procijedi poslije toga i sipa u flaše.