NEVEN (Calendula officinalis)
NEVEN (Calendula officinalis) - Dolina Zdravlja

NEVEN (Calendula officinalis)


Zeljasta jednogodišnja biljka sa žbunastim stablom visine 20-70 cm. Donji listovi su loptasti a gornji duguljasti i kopljasti dugački 15-20 cm. Cvjetovi su žuto-narandžasti raspoređeni u velike cvijetne glave. Cvjeta od maja do septembra. Biljka se može gajiti u baštama a može se naći na neobrađenim površinama.

Upotrebljivi dijelovi

Cvjetovi, stabljika i listovi. Sakuplja se po sunčanom vremenu u periodu od juna do kasne jeseni.

Farmakološko dejstvo

Podstiče znojenje, sredstvo za stvaranje i lučenje žuči, za iscjeljenje rana, umirujuće sredstvo, sredstvo koje sprečava zapaljenske procese u probavnim organima, sredstvo za umekšavanje, uništava bakterije, protiv trihomonijaze.

Terapeutske indikacije

Otežano pražnjenje žučne kese, čir na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu, nepravilan menstrualni ciklus, upala tankog i debelog crijeva. Budući da pročišćava krv od velike je koristi kod akutnog zapaljenja jetre izazvanog virusom a piju se 2-3 šolje dnevno.

Kancerozni čirevi, kancerozni tumori, zagnojene rane, ispiraju se čajem od nevena i rastavića u istom omjeru. Stavlja se puna kašičica mješavine na ½ litra vode.

Čaj blagotvorno djeluje kod urinarnih infekcija. Kod zapaljenja želudca i dvanaestopalačnog crijeva, upale debelog crijeva, zapaljenja slijepog crijeva piti 3 šolje čaja dnevno.

Čaj od svježih cvjetova je pomoćno sredstvo kod liječenja paratifusne groznice i zapaljenskog oboljenja mozga sa trajnim oštećenjima.

Način upotrebe

Infuzija

1 puna kašičica na 250 ml vrele vode. Piti 4 šolje dnevno.

Ispiranje:

Vaginalno ispiranje kod infekcija izazvanih trihomonasom, kao sredstvo za zarastanje rana, u liječenju povreda i opekotina, promrzlina i mjesta zahvaćenih čirom. 1 punu kašičicu biljke preliti sa ½ litra vruće vode poklopiti i ostaviti da stoji 2 minuta, a koristiti kada bude umjerene temperature.

Mast

500 gr margarina ili svinjske masti, 2 pune šake biljke sitno isjeckane. Biljku oprati te staviti u mlaku istopljenu mast. Ostaviti da odstoji 12 sati. Drugog dana ponovo ugrijati te procijediti kroz gazu. Mast čuvati u frižideru. Koristi se kod udaraca, nagnječenja, iščašenja, proširenih vena, upala vena, varikoznog čira, hemoroida, tumora, bolesti endokrinog sistema, fistula, promrzlina, opekotina, gnojnih procesa na dojci čak i ako su maligne.

Svjež sok

Cijela biljka se usitni i stavi u centrifugu sokovnika. Drži se u frižideru a koristi se kod svraba, šuge te kod raka kože. Kod tumora se nanese debeo sloj nevenove masti pa onda oblog od švedske grančice. Gljivične infekcije u predjelu genitalija praćene jakim svrabom liječe se kupkom od dekokta. Dekokt se priprema na sljedeći način: 5 kašika suve biljke ili 2 pune kašike svježe biljke stave se u vodu za kupanje da odstoje 10 minuta. Biljke se mogu koristiti 3-4 puta.