MORAČ (Foeniculum vulgare)
MORAČ (Foeniculum vulgare) - wikimedia.org

MORAČ (Foeniculum vulgare)


Zeljasta višegodišnja biljka. Stabljika mu je cilindrična i visoka do 2m. Listovi imaju dugačku dršku. Cvjetovi su žuto-zlatasti, mali, pravilni sa 5 latica. Plodovi su jajoliki. Kad su zreli imaju sivu ili zelenkastu boju, karakterističan, aromatičan i prijatan miris i blago ljut ukus.

Stanište

Kultivisana biljka gaji se u baštama.

Upotrebljivi dijelovi

Plodovi obrani kad su sasvim zreli.

Farmakološko dejstvo

Protiv zapaljenja, protiv infekcija, protiv nadimanja, umirujuće sredstvo, sredstvo koje pomaže lučenje mlijeka, za iskašljavanje, podstiče znojenje, protiv grčeva.

 

Terapeutske indikacije

Bronhijalna astma, bronhitis, veliki kašalj, anoreksija, bolni napadi u predjelu stomaka, poremećaj u varenju, upala tankog i debelog crijeva, slab rad pankreasa, smanjena količina mlijeka kod dojilja.

Spoljna upotreba

Upala jednjaka, upala ždrijela, upala krajnika, očne infekcije te krvni podlivi.

Način upotrebe

Za djecu 5-6 zdrobljenih plodova, a za odrasle ½ kašičice plodova na 200 ml vrele vode. Treba da odstoji 30 sekundi a zatim se procijedi. Kod anoreksije priprema se sljedeća mješavina: morač 2 gr, majoran 2 gr, nana 2 gr. Ova mješavina treba da odstoji 3 minuta u 1 l vrele vode, a zatim se procijedi. Pije se u toku jednog dana.

Spolja

Infuzija koja se dobija od 2 kašičice sjemenja, koje treba da odstoji 2 minuta u 250 ml vruće vode, koristi se kao rastvor za ispiranje usne duplje i ždrijela u slučaju faringitisa, tonzilitisa, ili u vidu kataplazme, kao oblog za iscjeljenje povreda.

 

Pažnja!

U većim količinama kod žena prouzrokuje vaginalno krvarenje.