Mast od ljekovitog bilja
Mast od ljekovitog bilja - Fitoterapeut Hrnjica Rifet

Mast od ljekovitog bilja


Mast od nevena

Svjež neven (stabljika, list, cvijet) oprati, i pošto se ocijedi voda sa biljke, sitno isjeckati nožem. Dvije pune šake ovako isitnjene biljke umiješati u 500 g masnoće (npr margarina) koja se pretnodno otopi.

Miješati drvenom kašikom, a zatim skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 12 sati, poslije čega treba ponovo podgrijati i procijediti kroz platno ili gazu, u staklenu teglu. Ovu mast treba čuvati u frižideru.

PAŽNJA!

Na dnu tegle se taloži zelenkasta tečnost, koja se baca.
Ostatak biljke ( ono što je ostalo od cijeđenja ), može se koristiti kao kaša za kataplazmu ( oblog ) i to dva puta, nakon čega se baca.

 

Mast od gaveza

  • 100 g suncokretovog ili maslinovog ulja
  • 25 g pčelinjeg voska
  • 50 g sušenog korijena gaveza

Gavez potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji 12 sati ( voda treba da prekrije biljku ). Vosak istopiti, zatim dodati ulje i na kraju korijen gaveza. Ostaviti poklopljeno 6 sati, poslije čega treba ponovo podgrijati i procijediti.

Čuva se na hladnom. Koristi se u slučaju varikoznog čira, zastarjelih rana, hemoroida. Može se pripremiti od svježeg korijena i margaria, na isti način kao i mast od nevena. Na 10 supenih kašika sitno isjeckanog korijena gaveza dodaje se 11 supenih kašika masnoće.

Mast od smole

  • 100 g Pčelinjeg voska
  • 25 g Jeline smole
  • 50 g Ulja
  • 250 g Margarina

Istopiti zajedno vosak, smolu i margarin, i na kraju dodati ulje. Procijediti i čuvati na hladnom, u staklenoj posudi.

Koristi se u slučajevima varikoznog čira, post-trombozni sindrom, upala arterija, rane koje teže zarastaju, reumatizam, Herpes zoster, tumorni čvorovi.

Nanositi u tankom sloju na oboljelu zonu, 2-3 puta dnevno.