MAJČINA DUŠICA (Thymus serpyllum)
MAJČINA DUŠICA (Thymus serpyllum) - Etsy Studio

MAJČINA DUŠICA (Thymus serpyllum)


Opis

Mirišljava biljka, polu-zeljasta, polu-drvenasta sa puzavičastima stablom dužine 10-15 cm. Listovi su okrugo-elipsasti. Cvjetovi su ružičasto-purpurni, raspoređeni oko stabljika tako da obrazuju grozdove.

Stanište

Raste po pašnjacima, suvim brežuljcima, stjenovitim terenima, na periferiji šuma, po livadama i blizu mravinjaka. Cvjeta od juna do septembra.

Sakupljanje

U periodu cvjetanja i to samo zeljasti dio biljke. Suši se u sijenci ili u dobro provjetrenoj prostoriji na temperaturi ne višoj od 40 stepeni Celzijusa, kako bi se izbjeglo isparavanje aromatičnih supstanci.

Farmakološko dejstvo

Sredstvo koje pomaže lučenje žuči, sredstvo koje pomaže stvaranje žuči, protiv glista, umirujuće sredstvo, protiv klica, pospješuje mokrenje.
Ova biljka ima isparljivo ulje koje olakšava iskašljavanje, pomaže kod velikog kašlja, bronhitisa, promuklosti i astme.

U slučaju astme ili bronhitisa koristi se sljedeća čajna mješavina: Majčina dušica, lišće podbjela, bokvica, sljez i jagorčevina. Ovaj čaj ima jako antiseptičko dejstvo i djelotvoran je kod zapaljenja jetre i bubrega.
Kod oboljenja disajnih puteva koristi se mješavina majčine dušice i bokvice u jednakim količinama. Preporučuje se kod velikog kašlja, bronhijalne astme i produktivnog kašlja sa iskašljavanjem. Čaj treba piti 4 puta dnevno uvijek svježe pripremljen.

Kod upale pluća uzimati po 1 kašiku svaki sat.
U periodu oporavka od tifusne groznice i zaraznih oboljenja priprema se kupka sa ekstraktima majčine dušice, čijem djelovanju pacijent treba da bude izložen 20 minuta.

Ulje od majčine dušice se koristi kod paralize, infarkta, multiple skleroze, sušenja mišića, uganuća te trbušnih poremećaja.

Tinktura je djelotvorna kod paralize i multiple skleroze.

Majčina dušica se preporučuje kod kriznih stanja epileptičnih bolesnika, tako što se piju 2 šolje na dan 3 sedmice. Sa prekidima od 10 dana između kura nastaviti tretman godinu dana.

Način upotrebe

Infuzija

1 puna kašičica majčine dušice potopi se u 250 ml ključale vode i da odstoji pola minuta, zatim procijediti.

Kupka

250 gr majčine dušice za kompletnu kupku.

Tinktura

Zeljasti dio biljke, stabljike i listovi, se beru u podne po sunčanom vremenu te stave bez pritiskanja u flašu i preko toga nasuti votku jačine 40% i držati na suncu. Ovom tinkturom se vrši masaža mišića udova i kičmenog stuba.