List ljekovitog bilja-upotreba
List ljekovitog bilja-upotreba -

List ljekovitog bilja-upotreba


List kadulje

Osušen i isjeckan list upotrebljava se u obliku čaja kao lijek za znojenje i za ispiranje usta od raznih zapaljenja. Čaj se sprema tako što se jedna kašika kadulje (oko 5 g), prelije šoljom ključave vode i ostavi da stoji pola sata, češće miješa i na kraju procijedi. Pije se po jedna šolja prije spavanja.

List matičnjaka

Prije cvjetanja sabrani, isjeckani i osušeni listovi upotrebljavaju se u obliku čaja. Čaj se priprema tako što se jedna kafena kašika (oko 5 g) osušenog lišća prelije šoljom ključale vode, povremeno miješa i nakon pola sata procijedi. U narodnoj medicini ovaj lijek se upotrebljava za popravljanje apetita,varenja, protiv nadutosti i bolova u stomaku. Pije se jedna šolja prije jela.

List od pitome nane

Upotrebljavaju se osušeni i isjeckani listovi, u obliku čaja. Jedna kafena kašika (oko 5 g), osušenog lišća prelije se sa šoljom ključale vode, povremeno miješa i poslije pola sata procijedi i pije. Čaj od nane uzima se za osvježenje, protiv bolova u stomaku, za pojačanje apetita, protiv povraćanja i za poboljšanje varenja. Uzima se i kod slabijih proliva. Pije se jedna šolja prije jela.

Pelin

Vršni dijelovi i lišće od pelina sakupljeni, osušeni i potom isjeckani upotrebljavaju se kao aromatično i gorko sredstvo kod bolova u stomaku i za pojačavanje apetita. Od pelina pravi se čaj tako što se jedna kafena kašika (oko 5 g), suve biljke stavi u šolju vode i grije dok voda proključa, promiješa se i pusti da se ohladi. Poslije se pije kao čaj. U narodnoj medicini je uobičajeno da se svježa biljka potopi u jaku rakiju i da se to poslije pije kao lijek po jedna rakijska čašica.