LINCURA (Gentiana lutea)
LINCURA (Gentiana lutea) - A garden's chronicle

LINCURA (Gentiana lutea)


Zeljasta vičegodišnja biljka visoka 40-140 cm, sa listovima postavljenim jedan naspram drugog, koji su elipstastog oblika. Stablo je prepuno žutih cvjetova. Plod je čaurast. Biljka počinje da cvjeta tek u trećoj a ponekad čak i u desetoj godini. Rizom se razvija iz dijela stabla koji je pod zemljom, zadebljao je i dužine je do 1 m. Na površini je naboran i crvenkasto-smeđe boje, dok je iznutra crveno-žute boje, čak i narandžast.

Stanište

Raste po livadama i pašnjacima, od planinske do podalpske zone.

Upotrebljivi dijelovi

Rizom i korijen.

Sakupljanje

Sakuplja se martu-aprilu ili septembru-oktobru. Sakupljeni materijal dobro očistiti i izrezati na manje komade veličine 2-3 cm. Ne pere se jer bi pranje otežalo sušenje koje se obavlja u sijenci. U protivnom se umanjuju njegova ljekovita svojstva.

Farmakološko dejstvo

Lijek za želudac, sredstvo za lučenje žuči, protiv glista, protiv groznice.

Terapeutske indikacije

Otežano pražnjenje žučne kese, parazitoza crijeva, anoreksija, oporavak od bolesti, nemoć slabost organizma, groznica.

Način upotrebe

Dekokt

Kuva se kašičica praha dobijenog od korijena u ½ l vode, 15-20 minuta. Piti 3 puta dnevno prije jela.

Prah

Uzimati na vrh noža 3 puta dnevno.

Tinktura

2 kašike praha od korijena držati u flaši uz dodatak alkohola jačine 40-70 %. To treba da odstoji 10-14 dana uz svakodnevno mućkanje. Pije se 10-15 kapi na dan. Djelotvorna je kod povraćanja, mučnine pri putovanju, umora, depresije, stresnih stanja. Osobe koje osjećaju mučninu pri putovanju treba da uzimaju 5-10 kapi prije putovanja. Ne preporučuje se predugo korišćenje ove biljke jer bi mogla izazvati smetnje u probavi, povraćanje, nesvjesticu i mučninu, grčenje i pomračenje vida.