Lavanda kao lijek za nesanicu, anksioznost, depresiju i umor


Lavanda je zimzelena, izuzetno aromatična, poludrvenasta biljka žbunastog habitusa, visine između 50 i 80 cm. Zbog atraktivne boje cvijeta i prijatnog mirisa može biti veoma interesantan element svake bašte ili terase. Cvjetovi su svijetlo do tamnoljubičasti i javljaju se u periodu između juna i avgusta, a pored toga jako je dekorativna i u periodu van cvjetanja zahvaljujući gustom žbunastom habitusu i sivo-zelenim do srebrnastim listovima.

Veoma je pogodna vrsta za obrazovanje niskih živih ograda i bordura jer dobro podnosi orezivanje.

Osnove lavande

Ime lavanda potiče od latinske riječi lavare, što znači kupati se, a objašnjava osnovnu namjenu suhog cvijeta i lavandina, eteričnog ulja. Kroz istoriju, uobičajeno se koristi u kupkama kako bi se pročistilo tijelo i duh. Danas se dodaje mnogim sapunima zbog aromatičnog mirisa.

Cvijeće i lišće mogu se jesti i imaju ugodan, ali malo gorak okus. Lavanda raste širom južne Europe, Australije i Sjedinjenih Država.

Lavanda u ishrani

Osušena lavanda ima samo nekoliko kalorija po kašikici i nema masnoća i holesterola. Kroz istoriju se koristi za otklanjanje raznih bolesti uključujući nesanicu, anksioznost, depresiju i umor. Istraživanja su pokazala da ulje lavande može pomoći ublažavanju nesanice, anksioznosti i stresa.

Upotreba lavande

Svježa lavanda može se naći na poljoprivrednom tržištu ili možete lako uzgojiti svoju. Osušena lavanda može se naći u specijalizovanim trgovinama i trgovinama zdrave hrane. I svježa i sušena lavanda može se dodati slatkim i ukusnim jelima kako za okus tako i za njegovu prekrasnu boju. Dodajte svježu travu u salate, jagnjetinu, čajeve i koktele. Također dobro funkcionira sa voćem i desertima.

Osušena lavanda može se koristiti u marinadama, umacima i kolačima . Također se može dodati jednostavnoj sirupovoj mješavini i upotrijebiti za ukus ljetnih napitaka poput koktela, limunade ili ledenog čaja.

Savjeti

Obavezno kupite lavandu za kuhanje jer ona se razlikuje od lavande koja se prodaje u trgovinama. Osušenu lavandu hermetički zatvorite i ostavite na hladnom i suhom mjestu. Svježa lavanda može biti umotana u vlažnu papirnu maramicu i možete je držati u frižideru nekoliko dana.