Korijen ljekovitog bilja


Korijen bijelog sljeza

Ova ljekovita biljka upotrebljava se za ublažvanja kašlja. Uzme se jedna kafena kašika (oko 5 g) opranog, oguljenog, isjeckanog i osušenog korijena i drži dva sata potopljen u šolji mlake vode. Za to vrijeme češće se promiješa i na kraju procijedi. Pije se svaka dva sata po jedna supena kašika. Djeci se daje srazmjerno manja doza. Korijen od bijelog sljeza dobro je poznat u narodnoj medicini i njegova upotreba mnogo je raširena. Upotrebljava se i za ispiranje kod raznih zapaljenja u ustima.

Korijen od lincure

Osušen korijen ove biljke mnogo se upotrebljava u narodnoj medicini. Upotrebljava se u više oblika, i to kao čaj u smjesi s drugim biljkama, kao tinktura u obliku kapljica, i kao gorko vino ili gorka rakija. Čaj se sprema na taj način što se jedna kafena kašika ovog korijena (oko 5 g), potopi u šolju vode, kuva pola sata i miješa dok se ne ohladi. Upotrebljava se za popravljanje apetita, za jačanje i protiv bolova u stomaku. Kao vino uzima se prije jela jedna vinska čaša. Ukoliko je korijen od lincure bio potopljenu rakiju, uzima se jedna rakijska čaša prije jela.

Korijen od odljena (Valerijana)

U jesen sabran rizom, zajedno sa korijenom odoljena, osušen na 40 stepeni C, upotrebljava se za umirenje nerava. Sprema se tako sto se pola kafene kašike suvog korijena prelije šoljom ključale vode i i ostavi da stoji pola sata. Pri tome se miješa, poslije toga se procijedi i pije svaka dva sata po jedna supena kašika.

Odoljen je dobro poznat lijek u narodnoj medicini i njegova upotreba dosta je raširena. Upotrebljava se često i kao lijek za smirenje srčanih bolesnika.