KOPRIVA (Urtica doica)
KOPRIVA (Urtica doica) - Urban Prepper Chicks Herb of the Week

KOPRIVA (Urtica doica)


Opis

Zeljasta biljka sa bodljikavim trepljama. Ima listove u obliku srca I kopljasto zašiljene. Cvjetovi su raspoređeni u paru I duži su od drške lista. Cvjeta od juna do kasne jeseni. Raste kako na obrađenom, tako I na neobrađenom zemljištu.

Upotrebljivi dijelovi

Listovi koji se sakupljaju u period maj-novembar i korijen sakupljen u jesen. Listovi se suše u sijenci prostri u tankom sloju. Treba da zadrže sto zeleniju boju, ako se nepravilno osuše pocrne. Suva kopriva ne treba da sadrži ostatke stabljike niti pocrnjele listove. Kopriva je riznica vitamina kao što su: provitamin A, Vitamin B2, C I K, hlorofil, flavonoid, esencijalne kiseline te esencijalno I masno ulje. Zaustavlja krvarenje, za iskašljavanje, nutritivno dejstvo, aktivira cirkulaciju krvi uz oslobađanje histamina, eliminiše mokraćnu kiselinui hlorate, izaziva stezanje, protiv klica, pospješuje mokrenje, protiv proliva, smanjuje nivo šećera u krvi.

Terapeutske indikacije

Teške glavobolje, malokrvnost, šećerna bolest, gojaznost, kamen u bubregu, reumatizam, kostobolja, krvarenje poslije porođaja, dizenterija, zastarjele rane, varikozni čir, hronični ekcem.
Protiv hemoroida koji krvare preporučuje se sljedeći čaj: list koprive 20 gr, cvijet hajdučice 20 gr, kora krušine (Rhamnus frangula) 60 gr. Izmiješati I od ovoga uzeti po jednu supenu kašiku preko koje se prelije 250 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji 3 minuta, a zatim procijediti.

Pije se jedna I po čaša pred spavanje. U slučaju avitaminoze terapija koprivom okrepljujuće djeluje na organizam. Kopriva je efikasan lijek kod oboljenja mokraćnih puteva. Takođe stimuliše rad crijeva I preporučuje se u okviru terapije svakog proljeća. Dobro je piti čaj pripremljen od vrhova svježe koprive u trajanju od 4 sedmice, u proljeće I u jesen. Pije se po šolja čaja, 30 minuta prije doručka, a zatim 1-2 šolje u toku dana, polako I u rijetkim gutljajima. Čaj se pije nezaslađen. Preporučuje se terapija čajem u periodu od mjesec dana kod oboljenja jetre, žučne kese, slezine, u slučaju tumora, čira, upale debelog crijeva, te nadiranja krvi u pluća.

Čaj ne treba kuvati jer se na taj način uništavaju aktivna svojstva. Kopriva je uspiješna u liječenju virusnih i bakterijskih oboljenja. Kopriva zahvaljujući gvožđu koje posjeduje djeluje veoma uspiješno, a poslije određenog vremena organizam se oporavlja. Čaj od koprive se primjenjuje u slučaju vodene bolesti, budući da djeluje kao diuretik, zatim kod malokrvnosti, i leukemije.

Kad su u pitanju alergije, čaj treba piti duže vremena. Za sprečavanje opadanja kose, prilikom pranja treba koristiti sljedeću mješavinu: dekokt od korijena koprive, kojem se dodaje čaj od lista koprive. Kožu kosmatog dijela glave treba masirati tinkturom od koprive koja se priprema od korijenja sakupljenog u proljeće ili u jesen. Koža se svakodnevno masira ovom tinkturom. Kopriva je veoma djelotvorna kod oboljenja krvnih sudova ekstremiteta. Mnoge osobe mi mogle izbjeći amputaciju noge primjenjujući kupku nogu čajem od koprive. U ovom slučaju se koristi topla kupka u dekoktu od koprive. Trajanje kupke – 10 minuta.

Tegobe prouzrokovane čirom na čmaru otklanjaju se upotrebom 3 šolje čaja od koprive dnevno uz dodatak jedne kašičice švedske tinkture na svaku šolju čaja. Protiv raka na želucu, takođe je preporučljiv čaj od koprive. Inače, upotrebom ovog čaja, djeluje se preventivno u procesu stvaranja malignih tumora.

Način upotrebe

Infuzija

Jedna puna kašičica koprive dodate u 250 ml vrele vode, treba da odstoji 30 sekundi i da se potom procijedi, kad je u pitanju svježa biljka, a sušena kopriva stoji 20 minuta u vrućoj vodi.
Tinktura: Korijenje prikupljeno u proljeće i u jesen, usitniti i sipati u flašu do vrha. Preko toga dodati votku jačine 40%, tako da biljka bude prekrivena alkoholom. Zatvoriti flašu i držati na suncu 14 dana, poslije čega se proslijedi.

Kupka nogu

Jedna puna šaka korijenja koje je dobro oprano i šaka lista ostavi se da odstoji u hladnoj vodi (5 l) 12 sati, zatim se ugrije i koristi za kupku u trajanju od 20 minuta. Iste biljke se mogu koristiti 2-3 puta.

Za pranje kose

Sud od 5 litara napuniti svježom ili sušenom koprivom i kuvati na tihoj vatri do ključanja, a zatim skloniti u stranu i ostaviti da odstoji poklopljeno 5 minuta. Ako se koristi korijen koprive, jedna puna šaka odstoji u hladnoj vodi 12 sati, poslije čega se ugrije do ključanja, skloni sa vatre i ostavi poklopljeno 10 minuta.