Kantarion (Hipericum performatum)
Kantarion (Hipericum performatum) - Wikimedia

Kantarion (Hipericum performatum)


Kantarion je zeljasta, živopisna biljka. Stabljika je prava, razgranata i visoka od 30 do 60 cm, sa čvorovima i dva ruba. Listovi su mali, naspramno raspoređeni u paru ( na svakom čvoru bez drške ), glatki, duguljasto-ovalnog oblika, sa sitnim providnim tačkama.

Cvjetovi imaju zlatno-žutu boju i grupisani su u obliku štita na vrhu stabljike i grana. Cvjetovi ove biljke su su raspoređeni tako da formiraju štit, a mogu se prepoznati po crvenom soku koji se dobija kada pritisnemo cvjetove prstima.

Sakupljanje

Sakupljaju se cvjetovi kao i sama biljka , u junu i julu, kada pupoljci počnu da se otvaraju. Ako bi se sakupljali kasnije, cvjetovi bi pocrnili u toku sušenja, što ih čini nepodesnima. Cvjetovi kao i biljke se suše u sijenci, rašireni u tankim slojevima, treba ih čuvati od svjetlosti kako ne bi pocrnili. Poslije sušenja se čuvaju u suvim prostorijama, u vrećicama od platna.

Stanište

Raste po suvim livadama, pašnjacima, šumovitim terenima, kao i pored puteva.

Farmakološko dejstvo

Interno

Protiv zaraznih klica, antiinflamator za jetru i crijeva, sredstvo koje pomaže lučenju žuči,za isceljenje rana.

Spolja

Trofik i analgetik kod opekotina, protiv upala desni, za isceljenje rana.

Terapeutske indikacije

Akutna upala jetre i hronična, sa tendencijom širenja zapaljenskog procesa, upala debelog crijeva, upala žučnog mjehura, nesanica, mjesečarstvo, nekontrolisano mokrenje, nemiran san, reumatizam.

Kantarionovo ulje je najbolje među uljima za isceljenje rana: umiruje bolove, djeluje antiinflamatorno i sanira ozlede.

Čaj se koristi kod nervnih oboljenja. Piju se 2 do 3 šolje dnevno u rijetkim gutljajima.

Način upotrebe

Infuzija

1 punu kašičicu dodati na 250 ml vrele vode, treba da odstoji 30 sekundi ( svježa biljka ) ili 2 minuta ( sušena biljka ).

Ulje

Sakupljene cvjetove staviti u flašu a preko njih naliti maslinovo ulje. Cvjetovi treba da budu potpuno prekriveni uljem. Dobro zatvorena flaša se stavi na sunce i ostavi da stoji nekoliko sedmica od 4 do 6. Poslije određenog vremena ulje će postati crveno. Procijedi se kroz platno, a ostatak cvjetova kantariona se dobro iscijedi i dobijeno ulje se čuva u boci tamnije boje. U ovom postupku umjesto maslinovog ulja možemo koristiti suncokretovo ulje, a protiv opekotina treba upotrijebiti laneno ulje.

Kantarionovo ulje zadržava svoja ljekovita svojstva dvije godine ako se čuva u frižideru.

Drugi način pripreme

20 g sušenog kantariona nakvasiti sa 20 ml koncentrovanog alkohola i poslije 12 sati dodati 200 ml suncokretovog ulja. Ova mješavina se drži u vatrostalnoj posudi i zagrijava 3 sata pomoću ključajuće vode, uz povremeno miješanje. Poslije 2 do 3 dana se procijedi kroz platno. Poslije jednog dana još jednom se procijedi pri čemu se dobija bistro ulje, crvenkaste boje. Ulje se čuva na tamnom i hladnom mjestu.

Tinktura

2 šolje cvjetova, ostaviti da odstoje u 1 l votke jačine 40% 3 sedmice, na suncu ili na toplom mjestu, a zatim procijediti.

Kupka

1 kofa puna kantariona (stabljika, listovi, cvjetovi), ostavi se da odstoji u hladnoj vodi preko noći. Sledećeg jutra se ugrije do ključanja, a tečnost se dodaje u vodu za kupanje. Kupka traje 20 minuta. Blagotvorno djeluje kod nervnih oboljenja.