KAMILICA (Matricaria chamomilla)
KAMILICA (Matricaria chamomilla) - LuontoPortti

KAMILICA (Matricaria chamomilla)


Opis

Zeljasta samonikla jednogodišnja biljka, sa stablom koje se grana pri vrhu i visoko je 20-30 cm. Listovi su glatki i rasporđeni u dvije grupe. Sitni cvjetovi su grupisani u cvijetne glave na vrhovima grana. Cvjetovi su bijelo-žute boje. Kamilica ima prodoran i karakterističan miris. Kamilica raste kako na obrađenom, tako i na neobrađenom tlu. Cvjeta od maja do septembra.

Upotrebljivi dijelovi

Cvjetovi bez drške, i to sakupljeni u periodu maj-avgust. Sakupljanje se vrši po suvom vremenu pošto se povuče rosa. Uvenuli cvjetovi se ne beru. Sušenje cvjetova se vrši u sušarama ili u dobro provjetenim tavanima tako što se rašire u tankom sloju. U toku sušenja trebalo bi ih pažljivo okretati da se ne upljesnave.

Farmakološko dejstvo

Netrališe bol, uništava zarazne mikroorganizme, sprečava zapaljenja, protiv trovanja, zaustavlja razvoj bakterija u organizmu, uništava bakterije, umirujuće sredstvo, protiv nadimanja i vjetrova, protiv grčeva u želudcu i crijevima, za iscjeljenje rana, podstiče znojenje, protiv proliva.

Terapeutske indikacije

Gastritis, upala tankog i debelog crijeva, proliv, nadimanje, bolni napadi, menstruacija praćena bolovima, izostanak menstruacije, nesanica, zapaljenje mošnica, upala bubrega, upala sluzokože oka, upala desni, gnojno zapaljenje tkiva.
Kamilica stimuliše aktivnost crijeva, a da pri tome ne izaziva njihovo pražnjenje i zato je preporučljiva kod hemoroida, kako za internu upotrebu u obliku čaja, tako i spolja u vidu masti od kamilice. Kod upale sinusa vrši se inhalacija na pari od kamilice. Ulje od kamilice se koristi za otklanjanje umora u udovima. Kuvani cvjetovi pripremljeni u obliku kaše i primijenjeni na predio oboljele mokraćne bešike umanjuju bolove. Kod bolova u ušima blagotvorno djeluje toplo ulje, 2-3 kapi 2 puta dnevno.

Način upotrebe

Infuzija

1 puna kašičica na 250 ml vode.

Kompresa

250 ml vrućeg mlijeka se prelije preko 1 pune kašike kamilice i ostavi da odstoji 30 sekundi do 2 minuta. Procijedi se i koristi u mlakom stanju kao oblog za oči.

Inhalacija

1 l ključale vode se prelije preko 4 pune kašike kamilice, a zatima se vrši inhalacija.

Ulje od kamilice

Flaša se napuni cvjetovima kamilice. Cvjetove ne treba nabijati. Preko njih se sipa maslinovo ulje da prekrije cvjetove. Flaša se začepi i drži 14 dana na suncu. Procijedi se i sipa u manje flašice te čuvati na hladnom.

Mast od kamilice

Priprema se isto kao i mast od nevena ili gaveza.