JAGORČEVINA (Primula officinallis)
JAGORČEVINA (Primula officinallis) - luontoportti.com

JAGORČEVINA (Primula officinallis)


Opis

U prvim danima proljeća se pojavljuje rozeta naboranih, vlaknastih i jako suženih zelenih listova. U aprilu izrasta rozeta žutih cvjetova. Cvjetonosno stablo je visoko do 20 cm. Cvjetovi imaju miris meda.

Staništa

Po poljanama i proplancima, brdskim predjelima rjeđe u dolinama.

Sakupljanje

Sakupljaju se cvjetovi i korijenje. Korijenje se sakuplja prije nego što biljka sasvim uvene u periodu april-oktobar dok se cvjetovi beru u aprilu-maju. Korijen se dobro opere i dobro osuši. Cvjetovi se pažljivo rasporede u tamnoj i provjetrenoj prostoriji. Moraju se vrlo dobro osušiti jer u protivnom lako popljesnave.

Farmakološko dejstvo

Za iskašljavanje, izaziva povraćanje, sedstvo protiv bolova.

Terapeutske indikacije

Bronhitis, upala pluća, nervna oboljenja, nesanica, reumatizam i srčana oboljenja.

Za nesanicu se priprema mješavina čaja: 50 gr jagorčevine, 25 gr lavande, 10 gr kantariona, 15 gr hmelja, 5 gr korijena valerijane. Na punu kašičicu mješavine sipat i ¼ litra vode i ostaviti da odstoji 3 minuta. Ovaj čaj piti dok je vruć, gutljaj po gutljaj prije spavanja. Koristi se u slučaju migrene, srčanih oboljenja, nedovoljne snabdjevenosti srca kiseonikom te izbacivanja bubrežnog kamenca.

Za proljećnji period se preporučuje sljedeći čaj: 50 gr jagorčevine, 50 gr pupoljaka cvijeta zove, 15 gr koprive, 15 gr korijena maslačka. Pupoljci zovinog cvijeta su još ne otvorene rozete cvjetova zelene boje. Staviti jednu punu kašičicu ove mješavine na ¼ litra vrele vode i ostaviti da odstoji 3 minute. Zasladiti medom.

Za srčana oboljenja se preporučuje vino od jagorčevine. Flaša od 2 litra se napuni svježim cvjetovima jagorčevine, bez pritiskanja a zatim se preko toga nalije kvalitetno bijelo vino. Cvjetovi treba da budu potopljeni vinom. Flašu ne treba hermetički zatvoriti i držati na suncu 14 dana. Za vrijeme srčane krize po potrebi uzimati gutljaj ovog vina. U slučaju srčanih tegoba treba uzimati 3 kašike dnevno.