IVANJSKO CVIJEĆE (Galium verum)
IVANJSKO CVIJEĆE (Galium verum) - wildplantsshimane.jp

IVANJSKO CVIJEĆE (Galium verum)


Opis

Zeljasta višegodišnja biljka, sa jakom četvrtastom ili oblastom stabljikom. Visoka je 20-80cm. Listovi su uski i pravi dugački 15-25 cm. Listovi su kružno raspoređeni oko stabljike. Cvjetovi su mali zlatno-žuti i prijatno mirišu na med.

Stanište

Mogu se naći na livadama, proplancima, pašnjacima te pored puteljaka. U vrijeme cvjetanja je povijena na dole. Ima ih više vrsta i sve su ljekovite.

Upotrebljivi dijelovi

Cijela biljka bez korijena.

Sakupjanje

Obavlja se u toku cvjetanja u periodu maj-septembar i suši se u sijenci.

Farmakološko dejstvo

Za prečišćavanje, pospješuje mokrenje, sedativ te kao regulator metabolizma tiroidne žlijezde.

Terpeutske indikacije

Malokrvnost, bobuljice, oboljenje materice, vodena bolest, oboljenja mokraćne bešike i bubrega, histerija, padavica, čir, povrede, gojaznost, nesanica,  vrtoglavica.

Ispiranje rana dekoktom ove biljke podstiče proces zarastanja. Osnovna namjena ove biljke je liječenje tiroidne žlijezde. U ovom slučaju se koristi vruć čaj za ispiranje grla, što je moguće dublje i češće a takođe se može i piti. Predio tiroidne žlijezde se maže mašću od ivanjskog cvijeća. Kod oboljenja glasnica takođe se vrši ispiranje grla čajem od ove biljke.

U slučaju kancera jezika i grkljana vrši se ispiranje čajem od ivanjskog cvijeća i pije se 4-6 šolja čaja dnevno od sljedeće mješavine: 300gr nevena, 100 gr hajdučice i 100 gr koprive. Jednu punu kašičicu ove mješavine preliti sa 250 ml vrele vode i ostaviti 2 minuta, piti po 1 kašiku svakih 20 minuta. Kod kancera kože primenjuje se mast od ivanjskog cvijeća i pije se čaj od ove biljke, koprive i hajdučice. Protiv oboljenja bubrega i mokraćne bešike koristi se mješavina ivanjskog cvijeća, mrtve bijele koprive i zlatnice. Ova mješavina će veoma uspješno regulisati funkciju preostalog bubrega u slučaju da je jedan bubreg odstranjen. Treba piti 3-4 šolje ove mješavine čaja dnevno. Kod dijalize takođe blagotvorno djeluje mješavina ovog čaja a piju se 4 šolje dnevno, 1 šolju prije doručka a ostale 3 u toku dana.

Način upotrebe

Infuzija

250 ml ključale vode preliti preko jedne kašike bilja i ostaviti da odstoji 30 sekundi (ako je biljka svježa) ili 2 minuta (ako je biljka osušena).

Mast

Svježu biljku oprati i dok je još vlažna iz nje iscijediti sok uz pomoć sokovnika. Puter se topi u vodenoj kupelji tako što se stavi u manji sud koji se potopi i veći sud sa sa ključalom vodom. U otopljen puter se doda sok od ivanjskog cvijeća, dobro se promiješa i mast se drži u frižideru.