IMELA (Viscum album)
IMELA (Viscum album) - wordpress.com

IMELA (Viscum album)


Opis

Poluparazitska biljka koja se razvija na granama voćaka ili stabala breze, topole i sl. Može se razviti i na boru i omorici. Raste kao lisnati grm. Ima debele i kratke stabljike koje su račvasto razgranate. Listovi ne opadaju a sa unutrašnje strane lista rastu žuti ili žuto-zeleni cvjetovi. Plodovi su okrugli i bijele boje. Ovu vrstu imele ne treba miješati sa onom koja raste na hrastu, čiji listovi opadaju i tamno su zelene boje. Plod imele je otrovan za razliku od lišća i grana koji su ljekoviti.

Sakupljanje lišća se vrši od oktobra do decembra i od marta do aprila sa jabuke, kruške i šljive. Ne sakuplja se sa vrbe, hrasta,lipe i četinara. Biljka ne treba da sadrži grane deblje od 0,5 cm. Sušiti ih u dobro provjetrenoj prostoriji.

Farmakološko dejstvo

Širi arterije srca i olakšava njegovo snabdijevanje krvlju, širi periferne krvne sudove, usporava rad srca, snižava krvni pritisak, ima okrepljujuće dejstvo na srčani mišić, pospješuje mokrenje, protiv tumora.

Terapeutske indikacije

Arteriosklerota, srčana oboljenja, povišen i snižen krvni pritisak (reguliše oba), oboljenje bubrega, veliki kašalj, astma, epilepsija, histerija i dijabetes.

Ustanovljeno je da je najljekovitija imela koja raste na jabuci, kruški i šljivi. Imela je djelotvoran lijek protiv arterioskleroze i koristi se kao preventiva protif infarkta. Poslije infarkta piju se 3 šolje čaja na dan 6 sedmica, 2 šolje 3 sedmice i 1 šolja dnevno 2 sedmice. Treba uzimati po pola šolje prije i poslije jela.

Inače čaj od imele treba piti 6 sedmica jedanput godišnje i to 3 šolje dnevno 3 sedmice, 2 šolje 2 sedmice i 1 šolja 1 sedmica. Dalje je dobro nastaviti sa po jednom šoljom tokom cijele godine. Ženama se ovaj čaj preporučuje u slučaju menstrualnih smetnji i u klimaksu.

Način upotrebe

1 puna kašičica imele da odstoji 12 sati u 250 ml hladne vode. Zatim se malo zagrije i procijedi.