IĐIROT(Acorus calamus)
IĐIROT(Acorus calamus) - blogspot.com

IĐIROT(Acorus calamus)


Opis

Zeljasta biljka visoka 60-150 cm, sa listovima koji su kopljasti i punog oblika. Rizom je mesnat, položen horizontalno u mulju na obalama voda. Cvast je u obliku mamuze. Stablo ima na sredini jedan mali klip zelenkaste do žuto-kestenjaste boje. Plod je crvenkasta bobica. Raste na obalama rijeka, bara, jezera ili uz tekuće vode gdje je šljunkovito tlo.

Upotrebljivi dijelovi

Rizom

Sakupljanje

Korijen se vadi u rano proljeće mart-april, ili u kasnu jesen septembar-oktobar. Koristi se korijen koji je prepoznatljiv po trouglastim mrljama na svojoj površini. Spolja je tamno crvene boje ili rozkaste, a iznutra aromatičnog mirisa i gorkog ukusa. Nakon sakupljanja dobro se opere, očisti od kore i vlakana a zatim osuši.

Farmakološko dejstvo

Za želudac, začin za jelo, za umirenje bolova, protiv grčeva, protiv nadimanja i gasova, za pročišćavanje krvi.

Terapeutske indikacije

Anoreksija, trbušne kolike, nadimanje, neuroza, loše varenje, upala tankog i debelog crijeva, gastritis. Korijen je ljekovit u slučaju gastritisa sa smanjenim lučenjem kiseline, spuštenog želudca te gubitka tjelesne težine. Iđirot pozitivno djeluje na jetru, slezinu, žučni mjehur i pankreas. Sušeno korijenje kada se žvaće polako pomaže pušačima da ostave duvan. U slučaju raka crijeva i pluća u kombinaciji sa hajdučicom daje dobre rezultate.

Način upotrebe

1 ravna kašičica korijena se stavi u 250 ml hladne vode i ostavi da odstoji 12 sati. Zatim se malo zagrije i procijedi. Pije se jedna supena kašika prije jela, jedna poslije jela, ujutru u podne i uveče. Ukupna dnevna količina za odrasle je 6 kašika. Za djecu preporučena doza iznosi 3 puta dnevno po jedna kafena kašičica na isti način kao i odrasli.

Kompletna kupka

Oko 200 gr korijena iđirota ostaviti preko noći oko 12 sati u 5 litara vode, zatim ugrijati do ključanja i ostaviti tako 5 minuta. Dobijena tečnost se dodaje u vodu za kupanje i pogodna je kod loše cirkulacije i hladnih nogu i ruku.