Hladnije uz Mentu


Svestranost ljekovitih biljaka dugo je bila izvor fascinacije i čuđenja. Mnogo puta će biljka ili lijek steći reputaciju za izliječenje ove ili one bolesti i odjednom svi pretpostave da je to sve što biljka čini. Biti prehlađen? Echinacea. Glavobolja? Hrizantema. Većinu, ako ne i cijelo vrijeme, to je samo jedan način rada s tom biljkom. Možda to nije ni ono što biljka najbolje radi.

Uzmimo za primjer mentu (Mentha x piperita). Mnogi misle na menta čisto kao čaj od biljnih napitaka ili kao aromatizaciju hrane. Nešto što možete naći u bakinom ormaru, a opet menta ima čitav niz zdravstvenih koristi i ljekovitih namjena. U stvari, menta se hiljadama godina smatra važnom ljekovitom biljkom od drevnog Egipta do zapadne Europe i Engleske, gdje je prvi put komercijalno uzgojena sredinom 18. stoljeća.

Teško mi je razmišljati o menti i ne dočarati njegov živahni ukus. Taj oštar, a istovremeno hladeći okus, posljedica je vrlo visokog sadržaja mentola. Zapravo viši od svog rođaka Spearminta. Djelomično visok sadržaj mentola daje menti njen opuštajući učinak na tkivo glatkih mišića poput onog koji se nalazi u probavnom sustavu, olakšavajući bolove u želucu, plinove i probavne smetnje. Oni koji pate od čira i IBS-a možda mogu naći olakšanje i u šalici čaja od peperminta ili u kapsulama s uljem obloženim pepermintnom uljem.

Ljekovita svojstva mente ne zaustavljaju se na probavnom sustavu. Menta može ublažiti glavobolju od prehlade, gripe i zastoja sinusa. Biljna para listova metvice može proći dug put u uklanjanju začepljenosti nosa zajedno s umirujućom šalicom čaja. Može oživjeti umorni um i poboljšati opće raspoloženje. U ljetno doba menta može donijeti olakšanje za hlađenje u obliku ledenog čaja, fomentacije ili razrijeđene mješavine esencijalnog ulja koja se namaže na zglobovima ili pulsnim točkama.

Uzgoj ove biljke prilično je jednostavan i može se uzgajati čak i u loncima kako bi svježa biljka bila pri ruci. Ništa ne pobjeđuje svježu mentu koja se dodaje ljeti u salate i voćne salate.